Εποχική γρίπη 2020: Αυξάνονται τα κρούσματα – Και δεύτερο παιδί στην Εντατική – Tα ανησυχητικά συμπτώματα - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Εποχική γρίπη 2020: Αυξάνονται τα κρούσματα – Και δεύτερο παιδί στην Εντατική – Tα ανησυχητικά συμπτώματα

Ανοδικά κινείται  το κύμα της εποχικής γρίπης, μετρώντας μέχρι και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου εννέα σοβαρά κρούσματα και έναν θάνατο, 61χρονου, ο οποίος είχε καταλήξει τον περασμένο Οκτώβριο.

9 κρούσματα γρίπης και ένας θάνατος
Tην περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν δύο νέα περιστατικά σοβαρής γρίπης, για τα οποία απαιτήθηκε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μάλιστα, το ένα αφορούσε σε παιδί, το οποίο παρότι συγκαταλεγόταν σε ευπαθή ομάδα για την οποία συστήνεται εμβολιασμός, δεν είχε λάβει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Το προφίλ όσων αρρώστησαν
Αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, πρόκειται για επτά άνδρες και δύο γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 2 έως 84 έτη και μέση ηλικία 55,9 έτη. Τα οκτώ (88,9%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και το ένα (11,1%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Από τα έξι στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν και υποτυποποιήθηκαν, τα τρία (50%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και τα τρία (50%) στον υπότυπο Α (Η1Ν1).

Από τη μέχρι τώρα δραστηριότητα της γρίπης συνεπικρατούν οι υπότυποι Α (Η1Ν1) και Α (Η3Ν2), όπως σημειώνεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ.

Οι επισκέψεις στο γιατρό με «γριπώδη συνδρομή», πάντως, αυξήθηκαν κατά την πρώτη εβδομάδα του 2020, φτάνοντας το 3% των συνολικών επισκέψεων, έναντι 1% την τελευταία εβδομάδα του 2019. Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ σημειώνουν ότι η τάση της δραστηριότητας της γρίπης είναι πλέον ανοδική και αναμένεται κορύφωσή της σε περίπου πέντε εβδομάδες.

Τα συνήθη συμπτώματα της γρίπης


Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης, επίσης, μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια. Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Αν το παιδί σας εμφανίσει αυτά τα συμπτώματα τότε πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να επικοινήσετε με το παιδίατρο
Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν στα παιδιά θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο. Αυτά τα συμπτώματα είναι: υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή, κυάνωση, άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής, μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία, διέγερση ή σπασμοί, επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα, ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης, καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος.

Καταρρίπτουμε 4 διαδεδομένους μύθους για την εποχική γρίπη


🔸Είναι το ίδιο με ένα κοινό κρυολόγημα; ΟΧΙ
Τα συμπτώματα της γρίπης είναι πιο έντονα από του καινού κρυολογήματος και κρατούν παραπάνω. Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια μέχρι σοβαρή ασθένεια και να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

🔸Μπορεί το εμβόλιο να προκαλέσει γρίπη; ΟΧΙ

Τα εμβόλια της γρίπης δεν προκαλούν λοίμωξη. Οι ιοί που χρησιμοποιούνται στο εμβόλιο είναι ανενεργοί. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι μολυσματικοί κι έτσι δεν μπορούν να σας κάνουν να αρρωστήσετε.

🔸Είναι αλήθεια ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να προκαλέσει συχνά σοβαρά ανεπιθύμητες ενέργειες; ΟΧΙ

Η πιο συνήθης αντίδραση μετά τον εμβολιασμό είναι πόνος ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης. Άλλες μπορεί να περιλαμβάνουν ήπιο πυρετό ή πόνο στους μύες. Κάποιες φορές αυτές οι αντιδράσεις μπορεί λανθασμένα να θεωρηθούν ως γρίπη, όμως συνήθως δεν είναι και εξαφανίζονται χωρίς Θεραπεία.

🔸Είναι αλήθεια πως αν πέρσι έκανα το εμβόλιο ή κόλλησα γρίπη φέτος έχω ανοσία; ΟΧΙ

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι ιοί που προκαλούν τη γρίπη αλλάζουν χρόνο με το χρόνο και το ίδιο γίνεται και με το ανοσοποιητικό μας σύστημα άρα το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να αναδιαμορφώνεται και αυτό κάθε χρόνο ώστε να μπορεί να προλαβαίνει αλλαγές στους ιούς της γρίπης. Για αυτό το λόγο πρέπει να εμβολιάζεστε με το νέο εμβόλιο κάθε χρόνο
https://www.infokids.gr/