Συνεπιμέλεια μετά το χωρισμό: Αλλάζει το καθεστώς προς το συμφέρον των παιδιών - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Συνεπιμέλεια μετά το χωρισμό: Αλλάζει το καθεστώς προς το συμφέρον των παιδιών

Αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ρύθμιση για τη δυνατότητα συνεπιμέλειας των παιδιών και στους δύο γονείς, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο  υπουργός είπε ότι κύριος στόχος της μεταρρύθμισης θα είναι η κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας, ώστε να προστατεύονται τα συνταγματικά δικαιώματα και των δύο γονιών, αλλά και τα συμφέροντα των παιδιών.

Τέρμα στα οικογενειακά δράματα και την αποκοπή των παιδιών από τους γονείς
«Είναι πλέον αρκετά ώριμη η στιγμή και η πραγματικότητα, για να ανοίξουμε ένα γόνιμο διάλογο, να εξετάσουμε και να καταλήξουμε σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε ώστε να αντιμετωπίσουμε, μέσα από την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου την κακή χρήση της επιμέλειας που οδηγεί στην αποκοπή του παιδιού από τον ένα γονέα, με αποτέλεσμα το συμφέρον του- που όλοι επικαλούμαστε- να πηγαίνει περίπατο», ανέφερε ο υπουργός.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «κοινωνικά και νομικά απαράδεκτο, να είναι αποκομμένος ο ένας γονέας από το παιδί του», τονίζοντας ότι παραβιάζονται έτσι τα δικαιώματα πρωτίστως των παιδιών και μετά των γονέων.

«Είναι κρίμα. Tα οικογενειακά δράματα επιτείνονται. Για έβδομη φορά θέτω στη Βουλή το ζήτημα της συνεπιμέλειας τέκνων. Καλώ τη νέα κυβέρνηση να ενεργήσει γρήγορα και αποτελεσματικά. Ταλαιπωρούνται χιλιάδες παιδιά και γονείς», τόνισε από τη πλευρά του ο κ. Λοβέρδος.

«Χρέος μας είναι να νομοθετήσουμε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που θα σέβεται απόλυτα τα συνταγματικά δικαιώματα γονέων, αλλά και το πραγματικό συμφέρον των παιδιών με την απρόσκοπτη διαμονή και επαφή τους και με τους δύο γονείς είτε είναι διαζευγμένοι, είτε σε διάσταση», υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας.

Ο υπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής τη σύσταση ειδικής ομάδας για την αναθεώρηση των επίμαχων διατάξεων και ότι: «Φιλοδοξούμε όλες οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι».

Τι είναι η συνεπιμέλεια
Στη χώρα μας, η συνεπιμέλεια μετά το διαζύγιο είναι εφικτή μόνο εάν συμφωνηθεί και από τους δύο γονείς. Αλλιώς στην περίπτωση που ένας από τους δύο διαφωνήσει τότε επιβάλλεται από το Δικαστήριο η αποκλειστική επιμέλεια την οποία συνήθως (ποσοστό άνω του 90%) αναλαμβάνει η μητέρα.

Απώτερος σκοπός της συνεπιμέλειας είναι η επίτευξη, συνέχιση και βελτίωση της συνεργασίας των γονιών ακόμη και αν δεν είναι μαζί μέσα από τον δημοκρατικό διάλογο ώστε να συναποφασίζουν εποικοδομητικά προς όφελος των παιδιών τους.

Η συνεπιμέλεια αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα για τη ρύθμιση και διατήρηση της οικογενειακής σχέσης και μετά το διαζύγιο. Διότι, ένα παιδί συνεχίζει να έχει δύο γονείς στη ζωή του παρά τη διακοπή της συζυγικής σχέσης και της έγγαμης συμβίωσης

infokids.gr