Το ελληνικό δάσος που έχει κάτι μοναδικό σε όλον τον κόσμο - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Το ελληνικό δάσος που έχει κάτι μοναδικό σε όλον τον κόσμο


 

Ένα σπάνιο φυσικό τοπίο

Τα δάση της Ελλάδας ξεχωρίζουν ίσως όχι τόσο για το μέγεθος αλλά κυρίως για το κάλλος τους και την σπανιότητα των ειδών τα οποία φιλοξενούν. Πλούσια χλωρίδα και πανίδα που ούτως ή άλλως προσφέρει μοναδικές εικόνες, αρώματα και εμπειρίες που σου μένουν αξέχαστες για μια ζωή. Αν περπατήσεις στα μονοπάτια τους, θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις από κοντά σπάνιες γωνιές της Ελλάδας αλλά και σπάνια είδη χλωρίδας. Όχι μόνο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Για παράδειγμα γνώριζες ότι σε έναν Εθνικό Δρυμό της Ελλάδας υπάρχει ένα έλατο το οποίο είναι μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρο τον κόσμο; Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι βρίσκεται σε ένα δάσος όχι στην ηπειρωτική αλλά στη νησιωτική Ελλάδα. Και συγκεκριμένα στην Κεφαλονιά και στο δάσος του όρους Αίνος. Πρόκειται για το έλατο του δάσος το οποίο έχει ιδιαίτερη σπανιότητα.

Το δάσος της Ελλάδας που έχει ένα είδος έλατου μοναδικό σε όλο τον κόσμο!

Ο Εθνικός Δρυμός του Αίνου στην Κεφαλονιά έχει συνολική έκταση περίπου 30.000 στρέμματα. Από αυτά το ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι ότι κατά τα 2/3 του καλύπτεται από το μοναδικό στον κόσμο είδος ελάτου το οποίο λέγεται ενδημική Κεφαλληνιακή Ελάτη. Σε αυτό τον παράδεισο της φύσης, λοιπόν, βρίσκεται και αυτό το σπάνιο είδος χλωρίδας. Και η πανίδα, όμως, του Αίνου είναι πολύ ξεχωριστή. Κι αυτό γιατί μέσα σε αυτό τον Εθνικό Δρυμό έχουν βρει καταφύγιο πολλά είδη πανίδας. Όπως για παράδειγμα ημιάγρια άλογα και αλεπούδες.

Ο Εθνικός Δρυμός του Αίνου είναι ένας από τους λίγους νησιωτικούς εθνικούς δρυμούς και αυτό σίγουρα τον καθιστά ξεχωριστό. Ένα αληθινό μνημείο της φύσης το οποίο καθόλου τυχαία έχει προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες από τη χωρά και εκτός από αυτήν. Εξάλλου, αυτός ο φυσικός πλούτος του βουνού είναι αυτός που κοσμεί όσον αφορά το ορεινό τοπίο ολόκληρο το νησί. Επιπλέον η περιοχή του Αίνου στην Κεφαλονιά. είναι προστατευόμενος βιότοπος του δικτύου Natura 2000.

Όσον αφορά την υψηλότερη κορυφή του βουνού είναι ο Μέγας Σωρός. Από εκεί φαίνεται καθαρά από τη Ζάκυνθο και αμυδρά από την Λευκάδα και οι κοντινές ακτές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδος. Έχει ύψος 1.628 μέτρα και ουσιαστικά είναι το μόνο υψηλό βουνό της Κεφαλονιάς.

Τα άλογα του Αίνου
Εκτός από το σπάνιο έλατο, αυτό που σίγουρα μας έχει τραβήξει την προσοχή σε αυτό τον Εθνικό Δρυμό είναι τα άλογα του Αίνου. Πρόκειται για μια ολιγομελή ομάδα κάποιων σχετικά μικρόσωμων αλόγων, τα λεγόμενα Equus caballus, τα οποία ζουν ελεύθερα σε ημιάγρια κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του μοναστηριού της Ζωοδόχου Πηγής, στις νοτιοανατολικές πλευρές του όρους Αίνος. Θεωρείται ότι τα άλογα του όρους Αίνος κατάγονται από τα αντίστοιχα της φυλής της Πίνδου. Τα άγρια ζώα εγκαταλείφθηκαν μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο στην άγρια φύση. Έτσι από μόνα τους διατηρήθηκαν με τον τρόπο που μπορούσαν μέχρι και σήμερα σε αυτές τις ολιγάριθμες αγέλες.

Έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στο στυλ τους, μικρό ύψος, χαίτη και ουρά πυκνή, στήθος στενό και βαθύ. Τα συνήθη χρώματα των αλόγων είναι σκούρο καφέ, μαύρο, ανοιχτό καφέ και άσπρο, όπως αναφέρει το exploringgreece

Πηγή .