Σχολεία: Τι θα συμβεί σε περίπτωση κρούσματος και τι θα ισχύσει με τις μάσκες - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Σχολεία: Τι θα συμβεί σε περίπτωση κρούσματος και τι θα ισχύσει με τις μάσκες


 Η αντίστροφή μέτρηση για το άνοιγμα των σχολείων έχει ξεκινήσει και εφέτος θα ισχύουν άλλα δεδομένα.

Η  υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε μιλώντας στον ALPHA την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης κρουσμάτων.  Όπως είπε, έχουμε τους εμβολιασμούς και δεν θα κρίνουν οριζόντια τα τμήματα. «Θα παραμένουν ανοιχτά και θα αυξάνουμε τα τεστ» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.


Η Νίκη Κεραμέως, επεσήμανε πως φέτος δεν θα υπάρξει γενικό «λουκέτο» στα σχολεία εάν υπάρξουν κρούσματα κορονοϊού.


Η υπουργός Παιδείας επισήμανε πως στις 13 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τα σχολεία και ήδη το 80% των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένο και ένα άλλο 10% έχει αποκτήσει φυσική ανοσία.


Σε ότι έχει να κάνει με τις μάσκες είναι δεδομένο ότι θα είναι στα πρόσωπα των μαθητών κατά την διάρκεια των μαθημάτων ενώ αναμένεται η απόφαση της επιτροπής για το τι θα ισχύσει στα διαλείμματα.


Εν αναμονή των ανακοινώσεων στις οποίες θα ορίζονται οι τελικές λεπτομέρειες για το άνοιγμα της εκπαίδευσης και την ασφαλή επιστροφή εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, μαθητών και φοιτητών, τα βασικά σημεία του σχεδίου ορίζουν τα εξής:


-Η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία είναι η 13η Σεπτεμβρίου. Παρά τα σενάρια για πρόωρη έναρξη του σχολικού έτους, τελικά η πολιτική ηγεσία αποφάσισε να παραμείνει στην καθιερωμένη ημερομηνία έναρξης του σχολικού έτους.


-Οι μαθητές θα πρέπει να προσέρχονται στο σχολείο ή με το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους (για τις ηλικίες 12 έως 17 ετών) είτε με πιστοποιητικό προηγούμενης νόσησης που να μην ξεπερνάει το εξάμηνο. Διαφορετικά θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) και να φέρουν μαζί τους τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος για την είσοδό τους στους σχολικούς χώρους.


-Στον αντίποδα, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, με ευθύνη των ίδιων. Η απόφαση αυτή έχει στόχο να «πιέσει» το ποσοστό των εκπαιδευτικών, που, αν και μειοψηφικό, είναι αρκετά υψηλό και ανησυχεί το υπουργείο Παιδείας. Ιδίως σε περιπτώσεις νόσησης ενός εκπαιδευτικού, δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα στον προγραμματισμό και την ομαλή λειτουργία και διδασκαλία εντός του σχολείου, καθώς η αντικατάσταση από κάποιον αναπληρωτή απαιτεί χρόνο. Σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός δεν φέρει κανένα από τα παραπάνω έγγραφα τίθεται σε αναστολή και περικοπή μισθού.


-Στα πανεπιστήμια θα ισχύσει η είσοδος με υποχρεωτική προσκόμιση του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή προηγούμενης νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους πανεπιστημιακούς και εργαζομένους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να φέρουν αποτέλεσμα εργαστηριακού τεστ, αλλιώς δεν θα επιτρέπεται η είσοδός τους.


Για την επιτάχυνση των διαδικασιών του εμβολιασμού, συζητείται η δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων εντός των μεγάλων πανεπιστημίων, ενώ στην περίπτωση των μικρών να δοθεί προτεραιότητα στους φοιτητές στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής.


Ο Φάουτσι έριξε τη «βόμβα»: Καλή ιδέα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των μαθητών


«Καλή ιδέα» χαρακτήρισε ο δρ Άντονι Φάουτσι τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των μαθητών που θα κάνουν δια ζώσης μαθήματα στα σχολεία, τονίζοντας πως όλα δείχνουν πως τα οφέλη υπερτερούν σημαντικά των κινδύνων.


«Πιστεύω ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των παιδιών που θα εμφανιστούν στα σχολεία είναι καλή ιδέα», δήλωσε ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος και σύμβουλος της κυβέρνησης Μπάιντεν για την πανδημία, στο CNN.


Ο Φάουτσι παραδέχθηκε ότι πολλοί θα αντιδράσουν σ’ αυτή την ιδέα, αλλά όπως επεσήμανε «δεν είναι κάτι νέο», αφού εδώ και δεκαετίες είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός μαθητών για την πολιομυελίτιδα, την ιλαρά, την παρωτίτιδα, την ερυθρά και την ηπατίτιδα. »Άρα δεν θα ήταν κάτι νέο, να απαιτηθεί εμβολιασμός για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο», σημείωσε.


Το θέμα με τους εμβολιασμούς των μαθητών απασχολεί όλο τον κόσμο και όχι μόνο τις ΗΠΑ. Έμφαση στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών εν όψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς φαίνεται πως δίδει και η κυβέρνηση, όπως επεσήμανε χθες μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας, ‘Ακης Σκέρτσος.


«Οι γονείς, που έχουν παιδιά στα σχολεία και δεν τα έχουν ακόμη εμβολιάσει να γνωρίζουν πως έχουν ακόμη τον χρόνο, το επόμενο 10μερο – 15μερο να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Θα κάνουμε μία ειδική καμπάνια την επόμενη εβδομάδα, στοχευμένη στην ενημέρωση των γονιών, που έχουν παιδιά, που πηγαίνουν στο σχολείο, 12 έως 17 ετών, για να απαντήσουμε σε όλα τα εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον εμβολιασμό των ανηλίκων και να καταλάβουν πως είναι πολύ υψηλότερος ο κίνδυνος εάν νοσήσουν σε σχέση με το εάν κάνουν το εμβόλιο».


Σε σχέση με το ποσοστό εμβολιασμού των εκπαιδευτικών ο κ. Σκέρτσος ενημέρωσε πως σε ποσοστό 10% – 12% παραμένουν ανεμβολίαστοι και τόνισε πως: «σε κάθε περίπτωση τα σχολεία εφέτος θα λειτουργήσουν κανονικά, δεν πρόκειται να κλείσουν. Σύντομα θα έχουν ανακοινώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που δεν θα είναι το ίδιο αυστηρά σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά».

Πηγή