Ισπανικό εκπαιδευτικό πλοίο στον Πειραιά -Ανοιχτό για το κοινό, για τα 500 χρόνια από τον Πρώτο Περίπλου της Γης - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Ισπανικό εκπαιδευτικό πλοίο στον Πειραιά -Ανοιχτό για το κοινό, για τα 500 χρόνια από τον Πρώτο Περίπλου της Γης


 Την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το εκπαιδευτικό πλοίο του ισπανικού στόλου «Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο» θα έχουν μικροί και μεγάλοι σήμερα από τις δέκα το πρωί.


Το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα σε προβλήτα της Πύλης Ε11. Η επίσκεψη του εκπαιδευτικού πλοίου πραγματοποιείται στα πλαίσια των 500 χρόνων από τον Πρώτο Περίπλου της Γης (1519-1522).


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ισπανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, πρόκειται για την 94η Εκπαιδευτική Αποστολή της ισπανικής Αρμάδας - με πρώτο σταθμό τον Πειραιά - 500 χρόνια από τον Πρώτο Περίπλου της Γης. Συνολικά πέντε πλοία συμμετείχαν σε εκείνη την αποστολή, αλλά μόλις ένα κατάφερε να επιστρέψει έπειτα από τρία χρόνια περιπλανήσεων.


Στην αποστολή, συμμετείχαν εννέα Έλληνες ναυτικοί με καταγωγή από τη Ρόδο (Μιγέλ ντε Ρόδας, Φελίπε ντε Ρόδας και Μιγέλ Σάντσεθ ντε Ρόδας), τη Χίο (Φρανθίσκο 'Αλμπο, Χιμόν ντε 'Αξιο και Αντόνιο ντε 'Αξιο), το Ναύπλιο (Νικόλαο Γριέγο και Χουάν Γριέγο) και την Κέρκυρα (Ματέο ντε Κόρφο).


Το πλοίο «Βικτώρια», το μοναδικό που, μετά από τρία χρόνια, κατάφερε να επιστρέψει προσφέροντάς μας πολύτιμες μαρτυρίες για τη μοναδική του πορεία, είχε ως πλοηγό τον Έλληνα ναυτικό Φρανθίσκο 'Αλμπο.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλοίο μεταφέρει ένα γλυπτό προς τιμή των Ελλήνων ναυτικών που συμμετείχαν στον Πρώτο Περίπλου της Γης, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν στον Πειραιά τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.


Υπενθυμίζεται ότι στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας, εγκαινιάστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020 ένα μνημείο στους Έλληνες ναυτικούς, στο λιμάνι της Ρόδου και, υπό την αιγίδα του ιδρύματος "Μαρία Τσάκος", ένα αντίγραφό του στη Χίο.


Οι ώρες που το πλοίο είναι ανοικτό στο κοινό είναι οι εξής:


Σάββατο 26/210:00 - 13:30και 16:00 - 17:45

Κυριακή 27/216:00 - 17:45

Δευτέρα 28/210:00 - 13:30και 16:00 - 17:00

Για την επίσκεψη στο πλοίο είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες προφύλαξης για τον κορωνοϊό.


Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Ισπανικής πρεσβείας, το εκπαιδευτικό πλοίο του ισπανικού στόλου «Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο» θα αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά για το λιμάνι Τσιβιταβέκια (Ρώμη) την 1η Μαρτίου.

Πηγή