Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό: Ημερίδες, Αγώνες Δρόμου και Εικαστικά Εργαστήρια - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό: Ημερίδες, Αγώνες Δρόμου και Εικαστικά Εργαστήρια


 Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (World Autism Awareness Day) διεξάγεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου από το 2007, οπότε και καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ με σκοπό να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον Αυτισμό και τις σχετιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα και οι οικογένειές τους.

Στο πλαίσιο της της φετινής, 15ης στη σειρά, Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, στις 2 Απριλίου 2022, θα πραγματοποιηθεί μία σειρά δράσεων.

Δράσεις της ΕΕΑΠ

Το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Ελληνική Εταιρεία Αναπτυξιακών Παιδιάτρων» (Ε.Ε.Α.Π.) διοργανώνει τις ακόλουθες δράσεις:

  • Παρασκευή 1/4/2022, 17.00-19.00: διεξαγωγή διαδικτυακής εκδήλωσης (webinar) σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Για εγγραφές και δωρεάν παρακολούθηση μεταβείτε εδώ.

  • Σάββατο 2/4/22, 9.00-15.00: διεξαγωγή επιστημονικής διαδικτυακής ημερίδας (webinar) σε συνεργασία με την Α΄ και τη Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Το πρόγραμμα της ημερίδας είναι διαθέσιμο εδώ. Για εγγραφές και δωρεάν παρακολούθηση μεταβείτε εδώ.

  • Κυριακή 3/4/22, 10.30: η κοινωνική δράση «Περπατάμε για τον Αυτισμό» η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, στο Ζάππειο. Σημείο συνάντησης: Είσοδος Βασιλίσσης Αμαλίας, μπροστά από το καφέ ΟΑΣΙΣ.

Ημερίδα με θέμα «Αυτισμός & Σεξουαλικότητα»

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, πραγματοποιεί Ημερίδα με θέμα «Αυτισμός & Σεξουαλικότητα», τη Δευτέρα 4 Απριλίου και ώρα 16.00 – 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ).

Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη.

Ομιλητές:

  • Βουτυράκος Παναγιώτης, Ψυχίατρος παιδών και εφήβων
  • Αλεξάνδρου Στράτος, Δ/ντής Προσέγγισης και Επιστ. Συνεργάτης ΕΕΠΑΑ
  • Φραντζέσκα Καραγιάννη, Ψυχοπαιδαγωγός MSc
  • Όλγα Ρωμανού, Ψυχοπαιδαγωγός MSc, Υπεύθυνη «Κ.Ημ.Α2» & Σχεδία «ΠΛΟΕΣ» της Ε.Ψυ.Με

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.

Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του Covid-19.

Race for Autism

Το Σάββατο 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Τρίτση φιλανθρωπικός αγώνας δρόμου 5 και 10 χιλιομέτρων για την ευαισθητοποίηση και αποδοχή του αυτισμού στην Ελλάδα.

Όλα τα έσοδα θα δοθούν στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Race for Autism Gr.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνδρες και γυναίκες, άνω των 12 ετών για τα 5 χλμ. και άνω των 16 ετών για τα 10 χλμ., οι οποίοι αποδέχονται πλήρως και ανεπιφύλακτα τους όρους συμμετοχής στη διοργάνωση και θα τρέξουν με δική τους ευθύνη (ή με την ευθύνη του κηδεμόνα τους σε περίπτωση που πρόκειται για ανήλικους) ενώ θα πρέπει πρόσφατα να έχουν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις έτσι ώστε να έχει επιβεβαιωθεί η ικανότητά τους να λάβουν μέρος σε δρομικούς αγώνες μεγάλης απόστασης.

Δείτε την προκήρυξη του αγώνα και κάντε εγγραφή εδώ.

«Τρέχουμε για τον Αυτισμό»: 6ος Αγώνας Δρόμου Πόλης Παπάγου-Χολαργού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού στις 2 Απριλίου, ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού, σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Παπάγου-Χολαργού (ΔΟΠΑΠ) και τον Καλαθοσφαιρικό Όμιλο Χολαργού, προκηρύσσουν τον «6ο Αγώνα Δρόμου Πόλης Παπάγου-Χολαργού _ Τρέχουμε για τον Αυτισμό», την Κυριακή 3 Απριλίου 2022.

@ Δήμος Χολαργού – Παπάγου

Στη διοργάνωση μπορούν να συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, άνδρες και γυναίκες, καθώς επίσης και αθλητές και αθλήτριες των Αθλητικών Σωματείων του Δήμου και άλλων Δήμων.

Τα έσοδα του αγώνα θα διατεθούν για την ενίσχυση του τμήματος μπάσκετ «Champs», για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες, μεταβείτε εδώ.

«Εκφράζομαι με τέχνη»: συμπεριληπτικά εικαστικά εργαστήρια από το ΕΜΣΤ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) σε συνεργασία με τον Οργανισμό TheHappyAct, με αφορμή την 2α Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, θα πραγματοποιήσει ειδικά διαμορφωμένα εικαστικά εργαστήρια με τίτλο «Εκφράζομαι με τέχνη», καλώντας παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα και τους συνοδούς τους. Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια των δράσεων ένταξης του Μουσείου με στόχο την συμπερίληψη των επισκεπτών με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν, θα έρθουν σε επαφή με έργα της συλλογής του μουσείου και θα δημιουργήσουν δικά τους.

Συντελεστές

Ελισάβετ Ιωαννίδη, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης – Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια ΕΜΣΤ
Μαρία Καρακασίδου, Ειδική Παιδαγωγός TheHappyAct
Ειρήνη Ράπτη, Μουσειοπαιδαγωγός – Ειδική Παιδαγωγός TheHappyAct

Πρόγραμμα εργαστηρίων

Σάββατο, 2 Απριλίου 2022, ώρες: 11.30-13.00 – Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών.
Κυριακή, 3 Απριλίου 2022, ώρες: 11.30-13.00 – Απευθύνεται σε εφήβους 12-18 ετών.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Για δηλώσεις συμμετοχής στέλνετε e-mail στο learning@emst.gr (ονοματεπώνυμο, ηλικία, τηλέφωνο επικοινωνίας, ημέρα προτίμησης παρακολούθησης του εργαστηρίου).

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Σε κάθε εργαστήριο θα συμμετέχουν 10 άτομα.
Κάθε παιδί θα συνοδεύεται από έναν μόνο συνοδό.