Το πιο ιδιαίτερο Πάσχα στην Ελλάδα - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Το πιο ιδιαίτερο Πάσχα στην Ελλάδα


 Όταν ακούμε τη λέξη Πάσχα, το μυαλό μας πηγαίνει μονάχα σε ένα ελληνικό νησί και αυτό είναι φυσικά η Κέρκυρα.

Με τα ξεχωριστά της πασχαλινά έθιμα, τις λαμπερές τις εκδηλώσεις, τον τεράστιο πολιτιστικό της πλούτο και την ξακουστή της φυσική ομορφιά, η Κέρκυρα αποτελεί τον απόλυτο πασχαλινό προορισμό, που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επισκεφθούν έστω και μια φορά στη ζωή τους.

Πάσχα στην Κέρκυρα – Κυριακή των Βαΐων: Μια μοναδική Λιτάνευση

Οι εορτασμοί ξεκινούν ήδη από την Κυριακή των Βαΐων, οπότε και γίνεται η Λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού της Κέρκυρας από την επιδημία της θανατηφόρας πανώλης, η οποία είχε σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους τον 19ο αιώνα. Στη Λιτάνευση (η οποία γίνεται κάθε χρόνο από το 1630) λαμβάνουν μέρος και οι 18 φιλανθρωπικές μπάντες του νησιού.

Πάσχα στην Κέρκυρα – Σάββατο Λαζάρου: Τα κάλαντα του Λαζάρου

Κάθε χρόνο, την παραμονή του Σαββάτου του Λαζάρου, η τοπική χορωδία μαζί με πλήθος κόσμου στο χωριό «Επίσκεψη» της Βόρειας Κέρκυρας, τραγουδά τα «Κάλαντα του Λαζάρου», μετά τη δύση του ηλίου, ενώ νοικοκυρές κερνάνε ντόπιους, σαρακοστιανούς μεζέδες και ντόπιο κόκκινο κρασί.

Πάσχα στην Κέρκυρα – Μεγάλη Πέμπτη: «Διαφορετικά» Ευαγγέλια

Προχωρώντας στη Μεγάλη Πέμπτη, σειρά έχει το γνωστό έθιμο του βαψίματος των αβγών ενώ πολλοί από τους κατοίκους επισκέπτονται την Καθολική μητρόπολη της πλατείας του Δημαρχείου για μια ξεχωριστή ανάγνωση του Ευαγγελίου: στο ναό υπάρχουν 12 αναμμένα κεριά, με κάθε ένα από αυτά να σβήνεται όταν τελειώνει η ανάγνωση του εκάστοτε Ευαγγελίου.

Σημειώνουμε ότι ένας από τους λόγους που το Πάσχα είναι τόσο ξεχωριστό στην Κέρκυρα είναι η αρμονική συνύπαρξη μεταξύ ορθόδοξης και καθολικής πίστης, με την καθολική εκκλησία να μετέχει σε όλες τις πασχαλινές εκδηλώσεις -παρά την ημερολογιακή διαφορά- γιορτάζοντας σαν ένα το χαρμόσυνο νέο της Ανάστασης.

Πάσχα στην Κέρκυρα – Μεγάλη Παρασκευή: Οι 33 επιτάφιοι

Η Μεγάλη Παρασκευή γιορτάζεται με ιδιαίτερη κατάνυξη στην Κέρκυρα, με τους πιστούς να σπεύδουν στις εκκλησίες προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελετή της Αποκαθήλωσης και στη συνέχεια την περιφορά του νεκρού Χριστού, ο οποίος είναι τυλιγμένος με ένα λευκό σεντόνι.

Η περιφορά των 33 συνολικά επιταφίων (όσοι και τα χρόνια του Ιησού) του νησιού ξεκινά από τις 2 το μεσημέρι και ολοκληρώνεται το βράδυ, με κάθε έναν από αυτούς να συνοδεύεται από την χορωδία («κόρο»), μια Φιλαρμονική, σχολεία, προσκόπους, οδηγούς και Ερυθροσταυρίτισσες. Ο κάθε επιτάφιος περιλαμβάνει, επιπλέον και «τόρτσες» (μεγάλα κεριά), «μανουάλια» (βενετσιάνικα φανάρια), καθώς και πανύψηλες «σκόλες» (λάβαρα και φλάμπουρα).

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο επιτάφιος του Αγίου Σπυρίδωνας, η περιφορά του οποίου λαμβάνει χώρα του πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, λόγω ενός εθίμου που κρατάει από τους Βενετούς του 1574.

Δείτε τις φωτογραφίες:

επιταφιοσ κερκυρα
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
επιταφιος
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πάσχα στην Κέρκυρα – Μεγάλο Σάββατο: Οι μπότηδες

Ήδη από τις 11 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και μόλις ολοκληρωθεί η ακολουθία της πρώτης Ανάστασης στη Μητρόπολη, οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν χαρμόσυνα. Τότε, πήλινα δοχεία γεμάτα νερό (οι μπότηδες) πέφτουν από τα παράθυρα των σπιτιών στους δρόμους, κάνοντας μεγάλο κρότο.

Στην «Pinia» και κάτω από την μεταλλική κουκουνάρα, που κρέμεται αναβιώνει το έθιμο της «Μαστέλας». Στη μέση του πεζοδρομίου τοποθετούμε ένα ξύλινο βαρέλι, στολισμένο με μυρτιές και βέρντε γεμάτο με νερό. Ο κόσμος ρίχνει νομίσματα για ευχές στο νερό και μόλις ακουστούν οι καμπάνες τρέχουν να μπουν στο βαρέλι. Όποιος προλάβει να μπει, παίρνει τα χρήματα. Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει ρίζες στο χωρίο του Ευαγγελίου «Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως».

Δείτε τις φωτογραφίες:

μποτηδες κερκυρα
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
μποτηδεσ
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πάσχα στην Κέρκυρα – Η Λαμπρή Κυριακή της Ανάστασης

Η Κέρκυρα ξεκινά από νωρίς την Κυριακή του Πάσχα, με τις Περιφορές των Αναστάσεων να ξεκινούν από τις 7 το πρωί. Η Αναστάσιμη ακολουθία λαμβάνει χώρα στο Πάλκο της Άνω πλατείας παρουσία του Μητροπολίτη, των αρχών, όλων των φιλαρμονικών και χιλιάδων κόσμου.

Η ημέρα κορυφώνεται με το έθιμο των «Ταμένων», των Κερκυραίων δηλαδή που βρίσκονται μακριά από τον τόπο τους και έρχονται στην Κέρκυρα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, έχοντας κάνει ένα ολονύκτιο ταξίδι, πιστοί στο τάμα που έχουν κάνει στον Άγιο. Ακολουθεί βροχή από πυροτεχνήματα και ολονύχτιο γλέντι με «τσιλίχουρδα» (μαγειρίτσα), πασχαλινά τσουρέκια και άφθονο κρασί.

Πηγή