5 πρωτότυπα μουσεία στην Αθήνα που θα εντυπωσιάσουν τα παιδιά -Μουσείο αυτοκινήτου, παιχνιδιών, πληροφορικής - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Σάββατο 14 Μαΐου 2022

5 πρωτότυπα μουσεία στην Αθήνα που θα εντυπωσιάσουν τα παιδιά -Μουσείο αυτοκινήτου, παιχνιδιών, πληροφορικής


 Οι ανοιξιάτικες βόλτες στη πόλη θα γίνουν πιο συναρπαστικές με εξερεύνηση και επίσκεψη σε πρωτότυπα μουσεία. 5 μουσεία ιδανικά για παιδιά.


Οι γονείς αναζητούν πάντα εκείνα τα μέρη που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών και ταυτόχρονα θα μπορέσουν να τους μείνουν χρήσιμες πληροφορίες. Η επίσκεψη στα μουσεία της Αθήνας είναι από τις δραστηριότητες που πολλοί πλέον γονείς βάζουν στο πρόγραμμα των παιδιών τους από τις μικρές ηλικίες έτσι ώστε να εξοικειωθούν με την τέχνη και τον πολιτισμό. Εκτός από τα κλασικά μουσεία, που τα περισσότερα παρουσιάζουν εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα από μικρές ηλικίες, υπάρχουν και τα μουσεία με πιο πρωτότυπο και συγκεκριμένο αντικείμενο που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους επισκέπτες. Μέσα από τα εκθέματα των μουσείων τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διάφορα αντικείμενα που θα εξερευνήσουν, ενώ μπορούν να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα.


Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής



Μέσα από μια διαδραστική διαδρομή 5.500 εκθέματα θα αφηγηθούν στους επισκέπτες τους ενδιαφέρουσες ιστορίες πίσω από κάθε τεχνολογικό επίτευγμα της Πληροφορικής. Από το ξύλινο πρώτο ποντίκι, τα αποθηκευτικά μέσα σε μέγεθος ψυγείου, έως τους φορητούς υπολογιστές 15 κιλών. Στο Μουσείο θα δείτε «αρχαιολογίες» υπολογιστών, θα παίξετε με παλιά βιντεοπαιχνίδια, θα «μεταφερθείτε» σε ένα σαλόνι με vintage συσκευές και θα γράψετε κώδικα σε έναν υπολογιστή 40 ετών. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά μια σπάνια συλλογή από υπολογιστές- ορόσημα και περιφερειακά που συνέβαλαν στην εξέλιξη της πληροφορικής. Γιατί σήμερα μπορεί να μιλάμε για το μαγικό internet, αλλά κάποτε χρειάζονταν μερικές κασέτες για την εγκατάσταση μιας απλής εφαρμογής.



Μουσείο Παιχνιδιών



Στο Παλαιό Φάληρο βρίσκεται το μουσείο παιχνιδιών του μουσείου Μπενάκη όπου λειτουργεί σχεδόν πέντε χρόνια. Στη πλούσια συλλογή του θα δείτε παιχνίδια ελληνικά, ευρωπαϊκά, κινέζικα και γιαπωνέζικα, αλλά και παιδικά λογοτεχνικά βιβλία. Κάνοντας μια βόλτα μέσα στο μουσείο τα παιχνίδια παρουσιάζονται σε ενότητες μεταξύ άλλων κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές, μηχανικά και οπτικά παιχνίδια, στρατιωτάκια, χάρτινο θέατρο.


Μουσείο Αφής



Το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, είναι ένα από τα 5 μουσεία του είδους στον κόσμο. Η διαφορετικότητα στο συγκεκριμένο μουσείο είναι στο γεγονός πως οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν τα εκθέματα σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που μόνο να τα δουν από μακριά μπορούν. Τα εκθέματα που υπάρχουν στο μουσείο αφής είναι πιστά αντίγραφα των πρωτότυπων που εκτίθενται σε άλλα μουσεία της χώρας μας. Με κλειστά μάτια μέσα από την αφή οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με τα εκθέματα με διαφορετικό τρόπο. Στα πλεονεκτήματα του μουσείου είναι πως με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά, όπως και οι μεγάλοι, μπορούν να κατανοήσουν περισσότερο τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα με την όραση.


Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου



Ένα παλιό αρχοντικό στη περιοχή του Βαρνάβα έχει μετατραπεί σε μουσείου άρτου φιλοξενώντας πάνω από 3.000 κεντημένα είδη ψωμιού με διακόσμηση από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος του μουσείου είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον κύκλο του ψωμιού από τη σπορά, το ζύμωμα, μέχρι να φτάσει στο τραπέζι μας. Το ίδιο συναρπαστική ιστορία έχει και το κεντημένο ψωμί που έχει καταγράψει μια διαδρομή αιώνων και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό. Σε ότι αφορά το κεντημένο ψωμί που είναι εντυπωσιακό και στην εξωτερική του όψη, το σχέδιο διαφέρει ανάλογα την περιοχή και φυσικά την περίσταση. Το μουσείο δεν είναι ανοιχτό τα Σαββατοκύριακα μόνο με ραντεβού.


Μουσείο Αυτοκινήτου



Ένας τεράστιος χώρος φιλοξενεί το Μουσείο Αυτοκινήτου με την εντυπωσιακή συλλογή από αυτοκίνητα μιας άλλης εποχής που μόνο που τα βλέπει ο επισκέπτης θέλει να τα γνωρίσει καλύτερα. Σκοπός του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου είναι η ενημέρωση του κοινού για τα επιτεύγματα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας και η εκπαίδευση των νέων στην οδική ασφάλεια και συμπεριφορά. Εκτός από την έκθεση των αυτοκινήτων στο μουσείο υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα γιια παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού και εφήβους.

Πηγή