«6354 Vangelis»: Ο αστεροειδής που πήρε το όνομα του Παπαθανασίου - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

«6354 Vangelis»: Ο αστεροειδής που πήρε το όνομα του Παπαθανασίου


 Αποτέλεσε έναν από τους σπουδαιότερους μουσικούς συνθέτες, καθώς ο Βαγγέλης Παπαθανασίου πειραματίστηκε με τις νότες και ασχολήθηκε αρκετά με την… διαστημική μουσική, ενώ μεγάλο μέρος της δισκογραφίας του είναι εμπνευσμένο από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Έτσι, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση θέλησε να τον τιμήσει και το 1995 αποφάσισε να δώσει το όνομά του σε έναν αστεροειδή οποίος βρίσκεται ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία. Η επίσημη ονομασία του αστεροειδή είναι «6354 Vangelis».

Πιο συγκεκριμένα το Κέντρο Μικρών Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (MPC) στο Αστροφυσικό Αστεροσκοπείο Smithsonian, είχε εντοπίσει το συγκεκριμένο σώμα και ο διευθυντής του κέντρου Γκάρεθ Β. Γουίλιαμς πρότεινε το συγκεκριμένο όνομα.

H Διεθνής Αστρονομική Ένωση αναφέριε ότι ο αστεροειδής «6354 Vangelis» βρίκσεται ανάμεσα στον εσωτερικό (μικρό) και τον δεύτερο μεγαλύτερο κύκλο, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Αναφέρεται ότι είναι μία από τις… πολλές κόκκινες κουκίδες και η τροχιά του επηρεάζεται από αυτή του Δία, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος.

(Σημειώνεται ότι το κίτρινο αστέρι στο κέντρο του διαγράμματος συμβολίζει τον ήλιο)

solar

Πηγή