Εντοπίστηκε το βαθύτερο ναυάγιο στον κόσμο - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Εντοπίστηκε το βαθύτερο ναυάγιο στον κόσμο


 Ένα αντιτορπιλικό του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε σε βάθος σχεδόν 7.000 μέτρων στα ανοικτά των Φιλιππίνων. Πρόκειται για το βαθύτερο ναυάγιο που έχει εντοπιστεί ποτέ στον κόσμο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής ερευνητικής ομάδας που έκανε την ανακάλυψη.

Το USS Samuel B. Roberts βυθίστηκε κατά τη διάρκεια μάχης στα ανοικτά του κεντρικού νησιού Σαμάρ στις 25 Οκτωβρίου 1944, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις μάχονταν για την απελευθέρωση των Φιλιππίνων -που τότε ήταν αποικία των ΗΠΑ- από την ιαπωνική κατοχή.

Ένα υποβρύχιο με πλήρωμα κινηματογράφησε, φωτογράφησε και εξέτασε το χτυπημένο κύτος του Sammy B, κατά τη διάρκεια μιας σειράς καταδύσεων που πραγματοποίησε επί οκτώ ημέρες αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας υποβρύχιας τεχνολογίας Caladan Oceanic, με έδρα το Τέξας.

Οι εικόνες αποκάλυψαν τον εκτοξευτή τορπιλών τριών σωλήνων του πλοίου και το στήριγμα πυροβόλου.

Το Samuel B. Roberts βρίσκεται στα 6.895 μέτρα και είναι πλέον το βαθύτερο ναυάγιο που έχει εντοπιστεί και ερευνηθεί ποτέ, έγραψε στο Twitter ο ιδρυτής της Caladan Oceanic, Βίκτορ Βεσκόβο, ο οποίος το εντόπισε με το βαθυσκάφος του.

Σύμφωνα με τα αρχεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το πλήρωμα του Sammy B «επέπλεε για σχεδόν τρεις ημέρες περιμένοντας τη διάσωσή του, με πολλούς επιζώντες να πεθαίνουν από πληγές και επιθέσεις καρχαριών».

Το Sammy B ήταν ένα από τα τέσσερα αμερικανικά πλοία που βυθίστηκαν στην μάχη της 25ης Οκτωβρίου. Από τα 224 μέλη του, τα 89 σκοτώθηκαν ενώ οι 120 επιζώντες παρέμειναν για πάνω από 50 ώρες στις σωσίβιες λέμβους περιμένοντας σωτηρία.

USS Samuel B. Roberts

Το 2021, η ομάδα του Βεσκόβο, εντόπισε το αντιτορπιλικό USS Johnston σε βάθος 6.500 μέτρων. Κατά την τελευταία έρευνα, η ομάδα αναζήτησε επίσης το USS Gambier Bay σε βάθος άνω των 7.000 μέτρων, αλλά δεν μπόρεσε να το εντοπίσει.

Ωστόσο, δεν έχει ψάξει ακόμη για το USS Hoel λόγω της έλλειψης αξιόπιστων δεδομένων σχετικά με την περιοχή όπου μπορεί να βυθίστηκε. Το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων.

ΠΗΓΗScience Alert