Πειραιάς: Πλωτό μουσείο Hellas Liberty, το μοναδικό στην Ευρώπη - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Πειραιάς: Πλωτό μουσείο Hellas Liberty, το μοναδικό στην Ευρώπη


 Επισκεφθήκαμε το Πλωτό Μουσείο ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ στο λιμάνι του Πειραιά και μιλήσαμε και με τον Πλοίαρχο του εμπορικού Ναυτικού και πρόεδρο του Ομίλου Φίλων Liberty Ευάγγελο Κούζιλο για το θρυλικό πλοίο που αποτελεί ένα από τα τρία εναπομείναντα Liberty που διασώζονται παγκοσμίως.

Το πλωτό μουσείο ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ αποτελεί ένα από τα τρία εναπομείναντα πλοία Liberty παγκοσμίως (από τα περίπου 2720 που κατασκευάστηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ δέχθηκε να δωρίσει προς την ελληνική κυβέρνηση το 2007. Το πλοίο έφθασε ρυμουλκούμενο στον Πειραιά τον Ιανουάριο του 2009, ενώ οι εργασίες αποκατάστασής του στην αρχική του μορφή ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2010.

Λιμπερτυ Πλωτό Μουσείο

Η ιστορία των πλοίων Liberty

Το συμβολικό όνομα «Liberty» δόθηκε σε μια κατηγορία φορτηγών πλοίων 10000 τόνων περίπου, τα οποία σχεδιάστηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατασκευάστηκαν σε ναυπηγεία των ΗΠΑ, με σκοπό να καλύψουν την ανάγκη των συμμαχικών δυνάμεων σε κάθε είδος αγαθών όπως πολεμικά οχήματα, τρόφιμα στρατιωτών και άλλα απαραίτητα εφόδια στη μάχη κατά των Ναζί.

Περισσότερα από 2720 πλοία τέτοιου τύπου ναυπηγήθηκαν στις Η.Π.Α. σε ένα διάστημα τεσσάρων ετών. Το πρώτο καθελκύστηκε στο ναυπηγείο North Sands του Sunderland της Αγγλίας στις 23 Αυγούστου 1941 και πήρε το όνομα Empire Liberty. Το δεύτερο Liberty, με το όνομα Ocean Vanguard, καθελκύστηκε στην Καλιφόρνια στις 15 Οκτωβρίου 1941, ενώ ακολούθηκσαν περισσότερα από 2000 ακόμα πλοία μέχρι το 1945 – ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός που ακόμη και σήμερα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, παρά την εξελιγμένη τεχνολογία και τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η σύγχρονη Ναυπηγική.

Συνολικά, τα πλοία Liberty ναυπηγήθηκαν σε 18 ναυπηγεία των Η.Π.Α. 14 εργοστάσια κατασκεύασαν τις μηχανές και 9 κατασκευαστές τα καζάνια. Το όνομά τους βεβαίως ήταν κάθε άλλο παρά τυχαίο, αφού συνέβαλαν καθοριστικά (με τη μεταφορά πυρομαχικών, στρατιωτικών οχημάτων και άλλων απαραίτητηων εφοδίων) στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας.

Μετά τη λήξη του πολέμου, το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει ως εφεδρικά κάποια από αυτά τα πλοία, ενώ τα υπόλοιπα διατέθηκαν προς πώληση σε τρίτες χώρες. 98 τέτοια πλοία αποκτήθηκαν από Έλληνες εφοπλιστές, κάτι που συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην ανάδειξή της σε μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες θαλάσσιες δυνάμεις.

Η επίσκεψη στο Hellas Liberty

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Hellas Liberty θα δείτε ντοκουμέντα και video για όλη τη διαδρομή του πλοίου από τη δημιουργία του, για την ιστορία αλλά και την εξέλιξή του. Θα έχετε επίσης την ευκαιρία να δείτε από κοντά παλιά όργανα που χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί και οι πλοίαρχοι, αλλά και την έκθεση φωτογραφίας με 100 Liberty πλοία.

Λιμπερτυ Πλωτό Μουσείο

Το Hellas Liberty είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά ιστορικά μνημεία της Αττικής. Ωστόσο, αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις των πλοίων και της ιστορίας τους, ενώ ο στόχος του Ομίλου Φίλων Λίμπερτυ είναι όλο και περισσότερος κόσμος να μαθαίνει γι΄αυτό και να το επισκέπτεται. Όπως μας είπε ο κ. Κούζιλος, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου Φίλων Λίμπερτυ και συνταξιούχος πλοίαρχος, οι επισκέπτες του μουσείου είναι κυρίως ναυτικοί, φοιτητές από τις ακαδημίες του εμπορικού ναυτικού και μαθητές σχολείων. Η είσοδος στο σπουδαίο έκθεμα είναι δωρεάν, μάλιστα δεν αποκλείεται κατά την επίσκεψή σας εκεί να συναντήσετε τον ίδιο τον κ. Κούζιλο, ο οποίος με χαρά θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας.

Λιμπερτυ Πλωτό Μουσείο

Όπως εξηγεί ο κ. Κούζιλος, μαθαίνοντας την ιστορία του Hellas Liberty, καταλαβαίνει κανείς τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν τα συγκεκριμένα πλοία στην ανασυγκρότηση του ελληνικού εμπορικού στόλου αλλά και της ελληνικής οικονομίας. Αποτελεί άλλωστε ένα σπάνιο μνημείο, αφού από τα 2720 περίπου πλοία Liberty που κατασκευάστηκαν έχουν απομείνει πλέον μόνο τρία, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται στην Αμερική.

Αφού το Hellas Liberty δόθηκε στην Ελληνική Κυβέρνηση το 2008 και ρυμουλκήθηκε στον Πειραιά το 2009, έγιναν μετατροπές και επισκευές στα ναυπηγεία του Περάματος και του Σκαραμαγκά. Στο πλοίο έγινε μεταξύ άλλων εγκατάσταση νέας προπέλας, νέου πηδαλίου και δημιουργήθηκε νέα ναυαγοσωστική λέμβος.

Λιμπερτυ Πλωτό Μουσείο

Όσο για τη συντήρηση ενός τέτοιου ιστορικού εκθέματος, εχει υπολογιστεί πως τα έξοδα του πλωτού μουσείου ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ ετησίως. Όπως μας εξηγεί ο κ. Κούζιλος, οι πόροι του Ομίλου Φίλων Λίμπερτυ προέρχονται κυρίως από τις συνδρομές των μελών, τα έσοδα από την πραγματοποίηση εκδηλώσεων καθώς επίσης και από δωρεές/χορηγίες φίλων και μελών.

Το Hellas Liberty είναι ελλιμενισμένο στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, στην προβλήτα ΣΙΛΟ (Πύλη Ε3) και είναι επισκέψιμο καθημερινά -και τα Σαββατοκύριακα- για το κοινό με δωρεάν είσοδο, από τις 10:00 έως τις 17:00.