Αντισυλληπτικό γρήγορης και βραχείας δράσης για άνδρες δοκιμάστηκε σε ζώα με επιτυχία - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Αντισυλληπτικό γρήγορης και βραχείας δράσης για άνδρες δοκιμάστηκε σε ζώα με επιτυχία


 Επιστήμονες στις ΗΠΑ βρήκαν και δοκίμασαν με επιτυχία σε ζώα (τρωκτικά) μια ουσία που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός αντισυλληπτικού για άνδρες, το οποίο θα δρα γρήγορα και θα διαρκεί μόνο για μερικές ώρες έως μια μέρα το πολύ.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μέλανι Μπόλμπαχ του Ιατρικού Κολλεγίου Weill Cornell της Νέας Υόρκης και με την υποστήριξη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Communications”, ανέφεραν ότι μελλοντικά μπορεί οι άνδρες να παίρνουν το εν λόγω αντισυλληπτικό λίγο πριν τη σεξουαλική δραστηριότητα και η γονιμότητα τους θα έχει αποκατασταθεί έως την επόμενη μέρα.


Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια ουσία, η TDI-11861, ακινητοποιεί το σπέρμα και εμποδίζει την ωρίμανσή του, χωρίς να παρεμβαίνει στη σεξουαλική λειτουργία. Η ουσία απενεργοποιεί προσωρινά ένα ένζυμο (διαλυτή αδενυλική κυκλάση – sAC) που είναι ζωτικό για την ενεργοποίηση της δυνατότητας των σπερματοζωαρίων να “κολυμπούν” και να ωριμάζουν, έτσι ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν μέσω της γυναικείας αναπαραγωγικής οδού και να γονιμοποιούν το ωάριο.


Όπως έδειξαν τα πειράματα, μολονότι τα αρσενικά ποντίκια που είχαν πάρει την ουσία, ζευγάρωσαν πολλές φορές με τα θηλυκά, δεν υπήρξε καμία κύηση. Δεν παρατηρήθηκε επίσης καμία παρενέργεια είτε στα αρσενικά είτε στα θηλυκά ζώα. Μετά από τρεις ώρες περίπου, η δράση της ουσίας είχε εξασθενήσει και τα αρσενικά τρωκτικά είχαν ανακτήσει τη γονιμότητα τους.


Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι «οι αναστολείς της διαλυτής αδενυλικής κυκλάσης έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ένα ασφαλές, διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, μη ορμονικό και αναστρέψιμο στοματικό αντισυλληπτικό για τους άνδρες».


Μέχρι σήμερα οι μέθοδοι ανδρικής αντισύλληψης περιορίζονται στη χρήση προφυλακτικού και στη χειρουργική στείρωση μέσω εκτομής του σπερματικού πόρου. Οι έως τώρα προσπάθειες για την ανάπτυξη ανδρικών αντισυλληπτικών σε μορφή χαπιού έχουν συναντήσει εμπόδια λόγω χαμηλής αποτελεσματικότητας, αργής δράσης ή παρενεργειών.


Η νέα ουσία αφήνει περισσότερες υποσχέσεις, αλλά μένει να δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Η αποτελεσματικότητα του υπό δοκιμή αντισυλληπτικού στα ζώα ήταν 100% για τις πρώτες δύο ώρες μετά τη λήψη του και 91% για τις πρώτες τρεις ώρες. Η επιστροφή της γονιμότητας στα αρσενικά είχε πάντα ολοκληρωθεί μέσα σε 24 ώρες. Καμία παρενέργεια δεν υπήρξε μετά συνεχή χορήγηση (ενέσιμα ή στοματικά) της ουσίας επί έξι εβδομάδες.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ