Η ακρίβεια αφήνει το απότυπωμά της στην ελληνική οικονομία και παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι τα μέτρα απέδωσαν, τα στοιχεία της Eurostat δίνουν μία άλλη εικόνα.
Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat, λοιπόν, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 3,2% από 3,4% τον Μάρτιο με αύξηση, όμως, κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε μηνιαίο επίπεδο.
Άκρως σημαντικό είναι το στοιχείο που αφορά σε μείωση της τάξεως του 3,8% όπως παρατηρήθηκε στον Γενικό Δείκτη Κύκλου Εργασιών του λιανεμπορίου κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2023, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Το στοιχείο αυτό αποτελεί ακόμη ένα δείγμα της μείωσης της κατανάλωσης των πολιτών, εξαιτίας της ακρίβειας.
Για έναν ακόμη μήνα οι ανατιμήσεις στην κατηγορία Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ήταν που τροφοδότησαν τις πληθωριστικές πιέσεις.
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν με τον δείκτη τιμών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών να αυξάνεται στο 5,4% σε ετήσια βάση από 5,3% τον Μάρτιο, ενώ σε μηνιαία βάση (σύγκριση με τον Μάρτιο) έμεινε αμετάβλητος.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα τρόφιμα σε ετήσια βάση σημειώθηκαν στο ελαιόλαδο (63,7%), στα φρούτα (11,6%), στα ψάρια (10,6%) και στο ρύζι (8,5%), ενώ κατά 12,5% αυξήθηκαν οι τιμές των μεταλλικών νερών – αναψυκτικών και χυμών τροφίμων.
Μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή από τον Μάρτιο στον Απρίλιο τα προϊόντα παρουσίασαν αύξηση κατά:
-Αρνί Κατσίκι: +6,2%
-Λαχανικά: +5%
-Χοιρινό: +2,1%
-Ασφάλιστρα οχημάτων:+5%
-Βενζίνη: +2,6%