Σκακιστικό Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας 2018 - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Σκακιστικό Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας 2018

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Σκακιστικό Πρωτάθλημα των Ενόπλων Δυνάμεων & Σωμάτων Ασφαλείας, το τριήμερο 3 με 5 Δεκεμβρίου 2018, στο Αεροδρόμιο Τατοΐου, στη Δεκέλεια Αττικής.

Η όμορφη εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) και τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ), με τη συνεργασία της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ), φιλοξενήθηκε στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις της Λέσχης Δοκίμων της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ), στο Τατόι.


Συμμετείχαν σ’ αυτήν 46 αθλητές και 1 αθλήτρια, από το Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία,  την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα – Ακτοφυλακή και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Το Πρωτάθλημα περιελάμβανε 9 γύρους, ενώ οι αγώνες έγιναν με κανονισμούς Γρήγορου Σκακιού και είχαν χρόνο σκέψης 20 λεπτά για κάθε παίκτη για όλη την παρτίδα, με τη προσθήκη 10 δευτερολέπτων σε κάθε κίνηση, αρχίζοντας από τη πρώτη κίνηση.

Πρωταθλήτρια με 8 βαθμούς στους 9 αγώνες αναδείχθηκε η Διεθνής Μαιτρ Γυναικών Κατερίνα Παυλίδου της Ελληνικής Αστυνομίας, ούσα και η μοναδική γυναίκα των αγώνων, δεύτερος με 8 βαθμούς επίσης (αλλά έχοντας χάσει στον μεταξύ τους αγώνα) ήταν ο Διεθνής Μαιτρ Σωτήρης Μαλικέντζος της Πολεμικής Αεροπορίας και τρίτος με 7.5 βαθμούς ήταν ο  Αλέξανδρος Παπασημακόπουλος του Στρατού Ξηράς. Ακολούθησαν ισόβαθμοι από τη τέταρτη μέχρι την έβδομη θέση με 6 βαθμούς και κατά σειρά ισοβαθμίας οι : Κωνσταντίνος Μουρούτης της Πολεμικής Αεροπορίας, Ευστράτιος Σιτζάκης της Πολεμικής Αεροπορίας, Θωμάς Μίχος του Στρατού Ξηράς και Βασίλης Τσιλούχας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην Ομαδική βαθμολογία, που προέκυπτε από το άθροισμα των βαθμών των τριών (3) καλύτερων αθλητών του κάθε Επιτελείου ή Σώματος,  πρώτη αναδείχθηκε η Πολεμική Αεροπορία (με τους Σωτήρη Μαλικέντζο, Κώστα Μουρούτη και Ευστράτιο Σιτζάκη) με 20.0 βαθμούς, δεύτερη ήταν η Ελληνική Αστυνομία (με τους Κατερίνα Παυλίδου, Βασίλη Τσιλούχα  και Αναστάσιο Παυλίδη) με 19.5 βαθμούς, και τρίτος ήταν ο Στρατός Ξηράς (με τους Αλέξανδρο Παπασημακόπουλο, Θωμά Μίχο και Βενιαμίν Νεοφυτίδη)  με 19.0 βαθμούς.

Στους νικητές της Ατομικής και της Ομαδικής Βαθμολογίας απονεμήθηκαν χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια, καθώς και τιμητικά διπλώματα.

Στην τελετή λήξης παρευρέθησαν και έκαναν τις απονομές των επάθλων στους νικητές ο Ταξίαρχος (Ι) Ζαχαρίας Γρίβας, Διοικητής της ΣΜΥΑ, που ήταν η διοργανώτρια Σχολή, και η εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Ταξίαρχος Σοφία Λαμπροπούλου.

Την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία εκπροσώπησε και απεύθυνε χαιρετισμό το μέλος του Δ.Σ της,  Διεθνής Διαιτητής Σκακιού και Επίτιμος Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) Τάκης Νικολόπουλος, που ήταν και ο Επικεφαλής Διαιτητής των Αγώνων.

Διευθυντής των αγώνων ήταν ο Ανθυπαστυνόμος Σπύρος Νταλαμπίρας, μέλος της Τεχνικής Επιτροπής του ΑΣΑΕΔ για το Σκάκι και Διαιτητής ήταν η Υπαστυνόμος Α’ Ευαγγελία Αλεξοπούλου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των συμμετοχών (47) αποτέλεσε νέο ρεκόρ για τους αγώνες και έδειξε ότι τα μέλη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας έχουν αγκαλιάσει τη σκακιστική αυτή διοργάνωση και δικαιώνουν απόλυτα το ΑΣΑΕΔ, που έχει συμπεριλάβει στο ετήσιο πρόγραμμά του τους αγώνες αυτούς.

Όπως και στο περσινό Πρωτάθλημα, οι θεατές των αγώνων (που ήταν πολυάριθμοι, καθώς εκτός από τους εκπροσώπους των αποστολών, τους αγώνες παρακολουθούσαν και μαθητές των Σχολών Ικάρων και ΣΜΥΑ που έχουν έδρα στο Αεροδρόμιο του Τατοϊου) είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους αγώνες των δύο πρώτων σκακιερών κάθε γύρου ζωντανά και με ανάλυση στο χώρο του εντευκτηρίου της Λέσχης, χάρη στη ζωντανή μετάδοσή τους που πραγματοποιούνταν με στη συνδρομή του Διεθνή Διαιτητή και ειδικού στις ζωντανές μεταδόσεις παρτίδων Μιχάλη Πρεβενιού.