Δημήτρης Μορφόπουλος: Ο επί 35 χρόνια καλλιτέχνης του graffiti και Υπαξιωματικός του Λιμενικού - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Δημήτρης Μορφόπουλος: Ο επί 35 χρόνια καλλιτέχνης του graffiti και Υπαξιωματικός του Λιμενικού


Ας δούμε ποιος είναι ο Δημήτρης Μορφόπουλος


Γεννήθηκε το 1971 στην πόλη της Καβάλας. Το 1984, σε ηλικία 13 ετών κόλλησε τον ιό της Hip-Hop, μια νέα κουλτούρα, η οποία είχε αρχίσει να επηρεάζει σημαντικά τη νεολαία της πόλης του, επομένως κι εκείνον. Ο ιός αυτός όχι μόνο υποχώρησε από τη ζωή του με τα χρόνια, αλλά συνεχίζει έως και σήμερα να τον κρατά ενεργό ως καλλιτέχνη, καθώς οι επιρροές που δέχεται απ’ αυτόν είναι εμφανείς στους τρεις τομείς της τέχνης με τους οποίους εκφράζεται, μουσική, χορός (breakin’ & popping) και ζωγραφική (graffiti).
Το 1991 ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε Σχολή Γραφιστικής. Όμως το 1994 τον κέρδισε το Λιμενικό Σώμα και μέχρι τώρα μετράει μεταθέσεις στο Πόρτο Χέλι, στο Άγιο Όρος, στη Ρόδο, στην Καβάλα και στον Άγιο Ευστράτιο, όπου και υπηρετεί σήμερα φέροντας το βαθμό του Ανθυπασπιστή Λ.Σ.
Ως χορευτής  συμμετείχε διαγωνιζόμενος κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και κριτής σε μεγάλες διοργανώσεις όπως τα “Battle of the Year Balkans”. Δυστυχώς λόγω υπηρεσιακών αναγκών και αρκετών μεταθέσεών του η ενασχόλησή του με το χορό έχει πλέον περιοριστεί αρκετά.
Όσον αφορά το graffiti, η τέχνη αυτή υπήρξε καθοριστική στη ζωή του καθώς κατάφερε να την ακολουθήσει  συνδυάζοντάς την με τις τάσεις της ζωγραφικής και διαχωρίζοντάς την από την street art. Κι έτσι μετράει ως καλλιτέχνης graffiti ήδη 35 χρόνια πορείας.
Όλα αυτά τα χρόνια ο καλλιτέχνης εκφράζεται  χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο "DEE71". Πέρα από τις προσκλήσεις που δέχθηκε και τις συμμετοχές του σε μικρά, αλλά και σε μεγάλα φεστιβάλ όπως τα: Chromopolis, Meeting of style, Write for Gold, Old skool fest, Caps-n-Cans, έχει ζωγραφίσει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα (Φέρες, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καβάλα, Χρυσούπολη, Ελευθερούπολη, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Ουρανούπολη, Πόρτο Κούφο, Εύβοια, Λάρισα, Καρδίτσα, Γρεβενά, Αθήνα, Αργολίδα, Θάσο, Κέρκυρα, Ρόδο, Χανιά).
Για την καλλιτεχνική του πορεία, αλλά και για την πορεία του ως writer γίνεται συχνή αναφορά  σε συνεντεύξεις, σε τραγούδια, σε περιοδικά, σε εφημερίδες, σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και σε βιβλία όπως τα: Cromopolis, To Graffiti στην Ελλάδα, Η ιστορία του Graffiti στην Ελλάδα κ.α.
Ο Ανθυπασπιστής Λ.Σ. Δημήτρης Μορφόπουλος δεν αποσκοπεί μόνο στην προσωπική του ικανοποίηση και ευχαρίστηση μέσα από τη δημιουργία. Στόχος του είναι να δώσει χαρά και στους μικρούς του φίλους, τα παιδιά, δίνοντας χρώμα σε επιφάνειες σχολείων σε συνεργασία φυσικά με τους κατά τόπους Δήμους, τους Συλλόγους γονέων και τους εκπαιδευτικούς.  Ένα από τα ομορφότερα αποτελέσματα της δράσης του αυτής ήταν και η συνεργασία του με το «Ίδρυμα Νεολαίας και δια βίου μάθησης» για την υλοποίηση του προγράμματος «Graffiti κατά των διακρίσεων».
Μία ακόμη καλλιτεχνική του δραστηριότητα είναι η ενασχόλησή του με τις αερογραφίες. Ο "DEE71" με την τέχνη του διακοσμεί αυτοκίνητα, μηχανές ή ακόμα και πιο μικρά αντικείμενα. Παράλληλα κατασκευάζει ξύλινες μακέτες στην κλίμακα φιγούρας 1/72, εισχωρώντας στο χώρο του μοντελισμού με έναν δικό του ιδιαίτερο τρόπο.
Για το Λιμενικό Σώμα ο καλλιτέχνης ζωγράφισε δύο τοιχογραφίες. Η πρώτη καλλιτεχνήθηκε για το Α’ Λιμενικό Τμήμα Πόρτο Χελίου και η άλλη για το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.  Επίσης σχεδίασε το Θυρεό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας, ενώ αρκετές υπήρξαν και οι φορές που σχεδίασε άγκυρες σε πλωτά του Λιμενικού Σώματος. Τέλος σχεδίασε και την επιγραφή του Λ.Σ. στο Β’ Λιμενικό Τμήμα Κεραμωτής.

Πηγή: symels.gr

Ας δούμε μερικά από τα έργα του:
Graffiti:




 Graffiti κατά των Διακρίσεων:
Graffiti σε σχολεία:




Αερογραφίες: 


Τοιχογραφία στο Κ.Λ.Ρόδου 
Σε καμβά:



 Μοντελισμός:


 Για το έργο του μπορείτε να ανατρέξετε στα ακόλουθα λινκ:

Facebook: εδώ
Youtube: 


Πηγή: www.symels.gr