Δημήτρης Μορφόπουλος: Ο λιμενικός και graffiti writer "DEE71" επιστρέφει με νέα τοιχογραφία σε Δημοτικό Σχολείο - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Δημήτρης Μορφόπουλος: Ο λιμενικός και graffiti writer "DEE71" επιστρέφει με νέα τοιχογραφία σε Δημοτικό Σχολείο

 Ο Dee71 επιστρέφει με νέα τοιχογραφία

Για τον Δημήτρη Μορφόπουλο, τον συνάδελφο και graffiti writer "DEE71" έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν. Αυτή τη φορά επιστρέφουμε με μία συνέντευξη που πήραμε από τον ίδιο έχοντας ως αφορμή την τελευταία τοιχογραφία του που τελείωσε μόλις σήμερα και κόσμησε απίστευτα όμορφα τον τοίχο του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ευστρατίου.


Πότε ασχολήθηκες για πρώτη φορά με το graffiti;
Στην ηλικία των 13 ετών. Θυμάμαι πήγαινα πρώτη γυμνασίου.

Τι σε έσπρωξε να ασχοληθείς μ’ αυτό;
Η ανάγκη μου να εξωτερικεύσω αυτό που με προέτρεπε το χέρι μου να σχεδιάσω.

Δουλεύεις μόνο με σπρέι και γιατί;
Δουλεύω μόνο με σπρέι πέρα από μια βάση πλαστικού στον τοίχο για να απορροφάται καλύτερα. Το κάνω για να εξοικονομώ χρόνο, αλλά και γιατί είναι πολύ πιο εύκολη η χρήση του. Έτσι το έχω μάθει το graffiti και θέλω να παραμείνω παραδοσιακός σ’ αυτό. Και πίστεψέ με, μετά από τριάντα πέντε χρόνια πορείας στο χώρο ο ήχος της μπίλιας μέσα στο σπρέι ακόμα παραμένει ο ίδιος και ηχεί ως μια ξεχωριστή μελωδία στ’ αφτιά μου.

Ας αναφερθούμε τώρα στο τελευταίο σου έργο, τη ζωγραφιά σε έναν τοίχο του Δημοτικού Σχολείου του Άγιου Ευστράτιου επιφάνειας 3μΧ3μ. Εσύ έκανες την πρόταση γι’ αυτή την κίνηση ή σου το πρότειναν οι υπεύθυνοι του σχολείου;
Όχι, εγώ την έκανα την πρόταση απευθυνόμενος στο Δήμο του νησιού, αφού πρώτα παρουσίασα ένα μικρό δείγμα από τη δουλειά μου και αφού εξήγησα ακριβώς τι ήθελα να σχεδιάσω στον τοίχο. Έπειτα ο Δήμος ενημέρωσε το Σχολείο και ήρθε η συμφωνία.

Τα θέματα στους τοίχους τα προτείνεις εσύ πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις;
Συνήθως ναι, όμως υπάρχουν και φορές που δέχομαι και άλλων ιδέες και θέματα, ειδικά όταν οι προτάσεις γίνονται από αυτούς μετά από πρόσκληση να ασχοληθώ με ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Εργάζεσαι εθελοντικά;
Φυσικά και εργάζομαι εθελοντικά. Πρέπει βέβαια να σημειώσω ότι σε κάθε περίπτωση εξασφαλίζω τα χρώματα που θα χρειαστούν  για το συγκεκριμένο έργο. Αυτή είναι η ανταμοιβή μου. Και ό,τι περισσέψει από χρώμα στο 90%, ίσως και στο 100%, γίνεται έπειτα graffiti στο ίδιο σχολείο, πέρα από τις ζωγραφιές.

Πόσες μέρες χρειάστηκαν για να ζωγραφίζεις το συγκεκριμένο τοίχο;
Ξεκίνησα να τον ζωγραφίζω χθες και τον ολοκλήρωσα σήμερα. Συνολικά χρειάστηκα δύο μέρες επί πέντε ώρες η κάθε μία.

Γιατί επέλεξες παιδικές ζωγραφιές;
Για να ταιριάζουν με το χώρο του σχολείου και να συμβαδίζουν με την ηλικία των παιδιών.

Έχεις ξαναζωγραφίσει σε σχολείο; Γιατί επιλέγεις να ζωγραφίζεις εκεί;
Ναι, έχω ξαναζωγραφίσει αρκετές φορές και σίγουρα σε πάνω από δώδεκα σχολεία. Αυτή η χαρά που καθρεφτίζεται στα μάτια των παιδιών κάθε φορά που αντικρίζουν τους γεμάτο χρώματα τοίχους του σχολείου είναι και ο λόγος που με κάνει να θέλω να ζωγραφίζω ξανά και ξανά στους χώρους αυτούς.

Θεωρείται graffiti αυτού του είδους οι ζωγραφιές στους τοίχους;
Για μένα graffiti είναι η τροποποίηση των γραμμάτων, το στυλ που δίνεις στο ψευδώνυμό σου. Οι ζωγραφιές στους τοίχους είναι μια απλή τοιχογραφία, άσχετα αν γίνεται με τη χρήση σπρέι.

Για ποιο λόγο ένας graffiti writer αφήνει στην άκρη το πάθος του και ασχολείται με ζωγραφιές στους τοίχους; Άλλαξε μήπως ενδιαφέροντα;
Δε μένει κανένα πάθος στην άκρη. Εξάλλου δεν υπάρχει πάθος μετά από τριάντα πέντε χρόνια πορείας. Έρωτας είναι και παραμένει. Το να κάνω σε σχολεία τοιχογραφίες έχει να κάνει με τη δική μου εσωτερική ανάγκη να προσφέρω σε παιδιά και να βοηθήσω με το έργο μου, ώστε να νιώθουν όμορφα στο σχολικό τους περιβάλλον. Τα πρόσωπά τους όταν επεξεργάζονται τις ζωγραφιές, όταν τις σχολιάζουν ή απλά τις χαζεύουν λάμπουν πραγματικά κι αυτό εμένα μου προκαλεί χιλιάδες θετικά συναισθήματα που δεν περιγράφονται με λέξεις.

Επηρεάζεσαι από άλλους του είδους;
Πάντα. Και πάντα θα υπάρχει αυτός που θα κάνει το κάτι παραπάνω από μένα, κάτι το νέο που θα με εκπλήξει και θα με προτρέψει να παραδειγματιστώ.

Έχεις κερδίσει κάτι μέσα από την τέχνη σου;
Φυσικά. Πέρα από την ικανοποίηση της δημιουργίας και της έκφρασης, πολλές εμπειρίες, ταξίδια και φίλους.


Ας δούμε την τοιχογραφία του:
Πρώτη μέρα: Η μέρα της προετοιμασίας

Δεύτερη μέρα: Η ολοκλήρωση της τοιχογραφίας
Για το βιογραφικό του Δημήτρη Μορφόπουλου μπορείτε να ανατρέξετε εδώ

                                     Πηγή: www.symels.gr