3η στην Ευρώπη η Ελλάδα σε ημερήσιους εμβολιασμούς- Έσπασαν το φράγμα του μισού εκατομμυρίου - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

3η στην Ευρώπη η Ελλάδα σε ημερήσιους εμβολιασμούς- Έσπασαν το φράγμα του μισού εκατομμυρίου


 Πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες έχουν "οπλιστεί" μέχρι σήμερα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήταν γνωστά έως χθες το βράδυ στις 21:00, 506.038 πολίτες είχαν κάνει το εμβόλιο: 366.749 με την πρώτη δόση και 139.289 και με τη δεύτερη. Μάλιστα, 23.622 εμβολιάστηκαν μόνο την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.


Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 10/2 άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 60-64, που θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ χθες άνοιξε και για τις ηλικίες 75-79. Και για τις δύο κατηγορίες η πρεμιέρα είναι η Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου.


"Από τις πληροφορίες μας από τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέσα σε μια και μόνο μέρα κλείστηκαν περισσότερα από 140.000 ραντεβού (σ.σ. για τις ηλικίες 60-64). Είναι σημαντικό το προτέρημα της τροποποίησης αυτής, που έγινε με βάση αυτές τις οδηγίες και που θα εμβολιαστούν ταυτόχρονα με τα άτομα άνω των 75 ετών και κάποια νεαρότερα άτομα που οδηγούν την επιδημία, άτομα με σημαντική κινητικότητα που συνεισφέρουν στην διασπορά του ιού στην κοινότητα" τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.


"Αναφορικά με τα άτομα άνω των 65 ετών, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα καθώς ο αριθμός των ηλικιωμένων που έχουν μέχρι σήμερα συμπεριληφθεί στις δημοσιευμένες μελέτες, είναι σχετικά μικρός.


Με βάση, όμως, τα δεδομένα που υπάρχουν για την ανοσογονικότητα του εμβολίου, για την ικανότητα του, δηλαδή, να δημιουργεί προστασία, εκτιμάται ότι το εμβόλιο αυτό πιθανότατα προστατεύει και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και αυτό θα βοηθήσει στο άμεσο μέλλον από τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την χρήση του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και αυτά τα δεδομένα δεν θα αργήσουν" συμπλήρωσε.


3η στην Ευρώπη η Ελλάδα σε ημερήσιους εμβολιασμούς

Τα στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα που επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία- παρά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών…- ότι έως τα μέσα της Ανοιξης η χώρα θα καταφέρει να ξεφύγει από τα περιοριστικά μέτρα, παρουσίασε σε ανάρτησή του ο υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.


Οι εμβολιασθέντες για τον κορονοϊό έχουν ξεπεράσει πλέον τους 500.000 και η Ελλάδα είναι στην 3η θέση στην Ευρώπη σε ημερήσιους εμβολιασμούς, αλλά την ίδια στιγμή τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας τρομάζουν.


Εχουμε αύξηση στα κρούσματα, αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και η Ελλάδα είναι 23η μεταξύ των 27 στους θανάτους. Η ελπίδα είναι ότι τους επόμενους μήνες, τα μέτρα, η βελτίωση του καιρού και οι εμβολιασμοί θα βάλουν ένα τέλος στην τραγωδία.


Τι γράφει ο Ακης Σκέρτσος και τα επίσημα στοιχεία

"Το επόμενο δίμηνο έως τα μέσα της Άνοιξης είναι η τελευταία κρίσιμη περίοδος που απομένει να περάσουμε υπό το καθεστώς εναλλασσόμενων -αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου σε κάθε περιοχή- περιοριστικών μέτρων.


Με την πρόοδο του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού -βρισκόμαστε πλέον στην 3η θέση μεταξύ των 27 της ΕΕ σε ημερήσιους εμβολιασμούς και σήμερα ξεπεράσαμε τους 500.000 εμβολιασμούς συνολικά- χτίζουμε το πρώτο τείχος ανοσίας έως το Πάσχα. Και είναι πλέον ορατό το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας που έχει αδρανοποιήσει τις ζωές όλων μας.


Έως τότε όμως είναι αναγκαίο να ενημερωνόμαστε -ώστε να προφυλασσόμαστε- και να παρακολουθούμε σε εβδομαδιαία βάση τα δεδομένα της πανδημίας στο Παρατηρητήριο Covid19 (https://covid19.gov.gr/paratiritirio-covid-19/).


Την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκε μια αύξηση της ταξης του 32% στα καταγεγραμμένα κρούσματα αλλά και 28% στα διενεργούμενα τεστ. Αντίστοιχη είναι η αύξηση στα ενεργά κρούσματα κατά 30%, και βεβαίως προκαλεί ανησυχία η μεταβολή του λόγου εισαγωγών προς εξιτήρια στο 1,65 και η επακόλουθη αύξηση των διασωληνωμενων ασθενών στις ΜΕΘ κατά 15%.


Η αύξηση αυτή εντοπίζεται κυρίως στην Αττική που έχει όμως το πλεονέκτημα να διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πολλών και καλών νοσοκομείων αναφοράς που διαθέτουν πλέον μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση περιστατικών Covid. Τα νέα μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως για να ανακόψουν αυτήν ακριβώς την αυξητική πορεία.


Παρολ’αυτά η Ελλάδα παραμένει, όπως δείχνει και ο εβδομαδιαίος χάρτης του ECDC, σε καλύτερη κατάσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Και χάρη στην προσπάθεια όλων μας έχουμε καταφέρει να σώσουμε πολλές ζωές συμπολιτών μας και να είμαστε στην 23η θέση στην απώλεια ζωών από Covid19 στην ΕΕ των 27.


Κατανοώ απολύτως την κούραση όλων μας, είμαι κι εγώ το ίδιο κουρασμένος. Είμαι όμως κι αισιόδοξος διότι το τέλος αυτής της περιπέτειας πλησιάζει. Μη χάσουμε τώρα στο τέλος το δρόμο μας. Το χρωστάμε σε όσους έφυγαν από αυτόν τον φονικό ιό και σε εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι από εμάς και πρέπει να μείνουν ζωντανοί".


Ανάρτηση έκανε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο twitter. Συγκεκριμένα έγραψε: "Η Ελλάδα σήμερα έσπασε το φράγμα των 500.000 εμβολιασμών, ενώ οι ρυθμοί εμβολιασμού αυξάνονται διαρκώς. Συνεχίζουμε!".

Πηγή