Ιθάκη: Το νησί που το γυρνάς εύκολα σε μόλις 48 ώρες - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Ιθάκη: Το νησί που το γυρνάς εύκολα σε μόλις 48 ώρες


 Ένα καταπράσινο... διαμάντι με γαλάζια νερά

Η Ιθάκη είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν σε λίγες μέρες να γνωρίζουν όλα τα μυστικά του νησιού που επιλέγουν για διακοπές. Σε 48, μάλιστα, ώρες μπορείς να γυρίσεις όλη την Ιθάκη και να μείνεις γοητευμένος από αυτό το νησί του Ιονίου. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί το νησί που αγαπούν όσοι θέλουν να περνούν χαλαρές διακοπές μακριά από την πολυκοσμία. Μπορεί να μην σου προσφέρει όλες τις επιλογές που έχει ένα μεγάλο νησί αλλά με βεβαιότητα οι διακοπές σου εκεί είναι αξέχαστες. Μια από τις πιο δυνατές εμπειρίες είναι το κολύμπι στα καταγάλανα νερά του Ιονίου Πελάγους.


Βαθύ, το λιμάνι της Ιθάκης σε πρώτο πλάνο


Φτάνοντας στην Ιθάκη, ήδη από τα πρώτα λεπτά ξέρεις τι έχεις να αντιμετωπίσεις, πάντα με την καλή έννοια. Πρόκειται για ένα πολύ γραφικό μέρος που μοιάζει να έχει κάνει μια στάση πίσω στο χρόνο. Το Βαθύ είναι ουσιαστικά η μοναδική πόλη της Ιθάκης. Μια μικρή, γραφική κωμόπολη με πληθυσμό περίπου 1.800 μόνιμων κατοίκων.


Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πρωτεύουσας της Ιθάκης είναι το μικρό νησάκι Λαζαρέτο που βρίσκεται στη μέση του λιμανιού. Αυτό χρησιμοποιήθηκε παλιά για λοιμοκαθαρτήριο και φυλακές. Σήμερα είναι κατάφυτο από πεύκα και έχει διατηρηθεί μόνο το εκκλησάκι του Σωτήρα.


Εκεί, στο Βαθύ συγκεντρώνεται και η νυχτερινή ζωή του νησιού η οποία ναι μεν είναι σε πιο χαλαρούς ρυθμούς αλλά δεν υστερεί σε τίποτα όσον αφορά την ποιότητα της διασκέδασης από τα άλλα κοσμοπολίτικα νησιά.


Φεύγοντας από το Βαθύ και ανηφορίζοντας προς βορρά, πριν ακόμα φτάσεις στα χωριά της Βόρειας Ιθάκης, θα περάσεις από το πιο στενό σημείο του νησιού. Το εντυπωσιακό θέαμα αξίζει μια στάση για να θαυμάσεις κοιτώντας στα δεξιά την Ιθάκη και στα αριστερά ην Κεφαλονιά. Σε αυτό το στενό θαλάσσιο κανάλι που χωρίζει τα δυο νησιά, τα σκάφη συνεχίζουν το ταξίδι τους. Τις μέρες που η ατμόσφαιρα είναι διαυγής μπορείς να ξεχωρίσεις τα σπίτια στα απέναντι χωριά ένα – ένα. Στάσου εκεί και απόλαυσε τη θέα που θα θυμάσαι για μια ζωή.


Οι παραλίες στην Ιθάκη, το νησί – όνειρο


Κοινό χαρακτηριστικό στις παραλίες της Ιθάκης είναι τα διαυγή, καταγάλανα νερά. Το Φιλιατρό είναι η πολυσύχναστη παραλία του νησιού ενώ πολύ κόσμο συγκεντρώνει και η παραλία στο Σταυρό. Κατά τα άλλα, παραλίες υπάρχουν πολύ κοντά στο Βαθύ και μπορεί κανείς να τις προσεγγίσει και με τα πόδια, αλλά και τις παραλίες στο Κιόνι, για τον ίδιο λόγο, αναφέρει το Exploring Greece TV.


Από την άλλη αν προτιμάς περισσότερη ηρεμία τότε οι παραλίες της Ιθάκης δεν θα σε απογοητεύσουν. Σε αυτή την περίπτωση δοκίμασε τα Καμίνια, τα Μυρτερά, τις παραλίες στον κόλπο των Αφαλών, τις Αλυκές, το Πέρα Πηγάδι, αλλά και πάρα πολλές άλλες που προσεγγίζονται μόνο δια θαλάσσης, με σκάφος. Το καλό είναι ότι οι παραλίες της Ιθάκης είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη που σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολο να τις γυρίσεις όλες με την πρώτη φορά που θα πας διακοπές στο νησί του Οδυσσέα.


Tip: Αν παραμείνεις σε μια παραλία ως το ηλιοβασίλεμα τότε με σιγουριά θα έχεις βρει ποια δύση ηλίου συναγωνίζεται αυτή της Σαντορίνης.


Αν βρεθείς στην παραλία Κιόνι, δοκίμασε να φύγεις από εκεί προς το μεγαλύτερο μοναστήρι του νησιού. Είναι η Παναγία των Καθαρών, που είναι και πολιούχος της Ιθάκης. Το ενετικό καμπαναριό στο κέντρο της πλατείας και η παλιά εκκλησία που είναι χαρακτηρισμένο βυζαντινό μνημείο είναι πολύ εντυπωσιακά.

Πηγή