Ακόμη και δίπλα μας, περπατώντας και κάνοντας μια βόλτα στην Αττική, μπορεί να συναντήσουμε αξιοθέατα που δεν γνωρίζαμε και τα οποία κρύβουν ενδιαφέρουσες ιστορίες, ακόμη και θρύλους.
Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το λιοντάρι του Πειραιά, ένα εντυπωσιακό άγαλμα-σύμβολο στον Πειραιά το οποίο έχει τη δική του ιστορία να σου διηγηθεί. Δεσπόζει στο λιμάνι και μαγνητίζει τα βλέμματα. Μια ιστορία, βέβαια, που δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχουν και πολλοί θρύλοι που το συνοδεύουν. Ακόμη και η κατασκευή του αλλά και η χρονολογία αυτής έχει κενά. Στέκει στη θέση του ακοίμητος φρουρός και εντυπωσιάζει όσους το αντικρίζουν από κοντά.
Το λιοντάρι του Πειραιά και η ιστορία του
Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να απαντήσει στο ερώτημα για το πότε και για ποιον λόγο κατασκευάστηκε το λιοντάρι του Πειραιά. Όπως επίσης και για ποιον λόγο τοποθετήθηκε εκεί. Όσον αφορά τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αυτές επικεντρώνονται σε προσωπικές μαρτυρίες όσων είδαν το λιοντάρι με τα ίδια τους τα μάτια κατά την επίσκεψή τους στον Πειραιά. Μάλιστα το λιοντάρι ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Πειραιάς στον μεσαίωνα ονομαζόταν «Πόρτο Λεόνε». Αλλά το αυθεντικό λιοντάρι… Τι εννοούμε;
Αυτό που είναι σίγουρα γνωστό είναι ότι το ιστορικό από μάρμαρο κατασκευασμένο λιοντάρι του Πειραιά δεν είναι το αυθεντικό. Στην πραγματικότητα το πρωτότυπο άγαλμα το οποίο μάλιστα στεκόταν για αιώνες στην είσοδο του λιμανιού και που βρίσκεται στην Βενετία. Η ιστορία αναφέρει ότι ο Ενετός ναύαρχος Φραντσέσκο Μοροζίνι, όταν επέστρεψε στη Βενετία πήρε μαζί του και το γνωστό Λιοντάρι του Πειραιά. Κι αυτό γιατί κάθε απεικόνιση λιονταριού είχε μεγάλη σημασία για την πόλη της Βενετίας αφού μετατρεπόταν σε απεικόνιση του Ευαγγελιστή Μάρκου, του πολιούχου αγίου δηλαδή της πόλης. Μυστήριο παραμένει επίσης ακόμη ακριβής θέση του λιονταριού του Πειραιά.
Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές η θέση του ήταν κάποτε εκεί που παλιά βρισκόταν το ιστορικό ρολόι του Πειραιά. Σε ένα σημείο ανάμεσα στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και τον Τινάνειο Κήπο. Θεωρείται επίσης ότι το λιοντάρι μετακινήθηκε στο πέρασμα των ετών και αλλού.
Οι θρύλοι που συνοδεύουν το άγαλμα
Μιας και μεγάλο μέρος της ιστορίας είναι άγνωστο, το λιοντάρι του Πειραιά κυκλώνεται από διάφορους μύθους και θρύλους. Μια ιστορία που έχει διαδοθεί αναφέρει ότι μια έγκυος Τουρκάλα που το κοίταξε γέννησε τέρας με πρόσωπο λιονταριού, αυτιά λαγού και πόδια ανθρώπινα. Αυτό, μάλιστα το τερατόμορφο αυτό πλάσμα αμέσως μετά τη γέννησή του έβγαζε κραυγές όμοια με σκύλο. Λέγεται, λοιπόν, ότι οι τουρκικές αρχές, διέταξαν τη θανάτωσή του ενώ δεν επέστρεψαν την ταρίχευσή του και την αποστολή του στη Γαλλία προς μελέτη.
Κι άλλοι μύθοι και θρύλοι ακολούθησαν σχετικά με το λιοντάρι (και τα λιοντάρια όπως έλεγαν). Έτσι καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι ο Πειραιάς ονομάστηκε και Πόρτο Λεόνε. Ακόμα και οι Τούρκοι, για τον ίδιο ακριβώς λόγο της ύπαρξης δηλαδή του λιονταριού και των μύθων γύρω από αυτό, είχαν ονομάσει τον Πειραιά Πόρτο Δράκο ή Ασλάν Λιμάν, όπως αναφέρει το exploringgreece.
Αν περάσεις από τον Πειραιά, ρίξε μια ματιά και για το λιοντάρι του Πειραιά αλλά και για μερικά ακόμη ενδιαφέροντα σημεία. Όπως για παράδειγμα πώς είναι σήμερα η πολυκατοικία που δούλευε εργάτης ο Παπαμιχαήλ στις «Διπλοπενιές». Επίσης έχεις δει ποτέ το μεγάλο λιμάνι της χώρας μέσα από ρετρό φωτογραφίες; Ή ποιος ήταν ο «Σταμάτης» του Πειραιά και πώς βγήκε το παρατσούκλι;