Ξεκινάει ο παγκόσμιος εθελοντικός καθαρισμός ακτών - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Ξεκινάει ο παγκόσμιος εθελοντικός καθαρισμός ακτών


 Επί των επάλξεων και πάλι η HELMEPΑ, καθώς ξεκινάει ο παγκόσμιος εθελοντικός καθαρισμός ακτών. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του εθελοντικού καθαρισμού γίνεται καταγραφή των απορριμμάτων ανά είδος.

Στην ανακοίνωσή της η HELMEPΑ αναφέρει ότι: «Κάθε χρόνο παράγουμε περισσότερους από 350 εκατομμύρια τόνους πλαστικό (περίπου όσο το συνολικό βάρος των ανθρώπων πάνω στη γη!). Τα περισσότερα απορρίμματα που καταλήγουν στη θάλασσα είναι πλαστικά μιας χρήσης και αν συνεχίσουμε να ρυπαίνουμε με τους ίδιους ρυθμούς, εκτιμάται ότι το 2050 θα υπάρχει στους ωκεανούς περισσότερο πλαστικό παρά ψάρια.

31 χρόνια, η HELMEPA ως Εθνικός Συντονιστής, συντονίζει και φέτος τον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών στην Ελλάδα, του μεγαλύτερου εθελοντικού γεγονότος του είδους στον κόσμο, με πάνω από 14 εκατομμύρια εθελοντές παγκοσμίως.

φωτο αρχείου

Με κεντρικό μήνυμα «Παίρνω μέρος, γίνομαι η λύση», η πρωτοβουλία θα διαρκέσει στην Ελλάδα από 18 Σεπτεμβρίου μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021 και είναι ανοιχτή στο κοινό, σε όσους θέλουν να αναλάβουν δράση καθαρίζοντας συμβολικά μία ακτή ή τμήμα του βυθού από τα απορρίμματα. Πέρυσι, ακόμα και με τους περιορισμούς της πανδημίας, συλλέχθηκαν πάνω από 2,3 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων και καλύφθηκαν περίπου 80.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής παγκοσμίως.

Η διαδικασία είναι απλή. Συμπληρώνετε τη δήλωση συμμετοχής και λαμβάνετε οδηγίες από τη HELMEPA για την ασφαλή οργάνωση της δράσης, καθώς και την ηλεκτρονική αφίσα της εκστρατείας. Επιπλέον, θα λάβετε το Δελτίο Καταγραφής απορριμμάτων, ώστε να συμβάλλετε στην επιστημονική μελέτη των απορριμμάτων που βρίσκονται στις ακτές και τις θάλασσες μας. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για μεγαλύτερη ευκολία την εφαρμογή για κινητά Clean Swell. Μετά τη δράση, μας στέλνετε το συμπληρωμένο Δελτίο και φωτογραφίες για να την προβάλουμε και στο δίκτυο μας. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους ένθερμους υποστηρικτές μας να υιοθετήσουν μία παραλία σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να την καθαρίζουν τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο.

Παγκόσμιος Συντονιστής της πρωτοβουλίας είναι ο Αμερικανικός ΜΚΟ Ocean Conservancy, Εθνικός Συντονιστής η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA και υλοποιείται με την τεχνική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).

Εφόσον οι συνθήκες με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας το επιτρέψουν, θα είναι μια σπουδαία ευκαιρία για όλους να επανασυνδεθούμε με φίλους και συναδέλφους, δείχνοντας ταυτόχρονα την αγάπη μας προς τη θάλασσα και τις ακτές μας!

Μικρές αλλαγές, με μεγάλη αξία για την υγεία του πλανήτη μας».

Πηγή