Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Γιατί ονομάστηκε φεγγάρι του Καλαμποκιού - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Γιατί ονομάστηκε φεγγάρι του Καλαμποκιού


 Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την Πανσέληνο Σεπτεμβρίου. Πότε θα εμφανιστεί στο νυχτερινό ουρανό και γιατί ονομάστηκε φεγγάρι του Καλαμποκιού.

Η Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή της φθινοπωρινής περιόδου, ενώ σύντομα θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό.


Συγκεκριμένα, θα είναι ορατή στις 21/9 και αποτελεί την ένατη Πανσέληνο του έτους από τις 13 συνολικά.


Μάλιστα, είναι γνωστή ως φεγγάρι του Καλαμποκιού ή «Corn Moon», καθώς ονομάζεται έτσι από τους Ινδιάνους της Αμερικής, ενώ η αντίστοιχη ευρωπαϊκή ονομασία είναι το «Fruit Moon».


Στην αρχαιότητα οι λαοί δεν χώριζαν το χρόνο σε μήνες, αλλά με βάση τις Πανσελήνους κι έτσι τα φεγγάρια ονομάζονταν ανάλογα με τις γεωργικές εργασίες ή τις δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη συγκεκριμένη περίοδο.


Έτσι, η Πανσέληνος Σεπτεμβρίου ονομάζεται φεγγάρι του Καλαμποκιού, καθώς αναφέρεται στη συγκομιδή και στο αλώνισμα του καλαμποκιού.


Χαρακτηριστικά, η Πανσέληνος του Ιανουαρίου ονομαζόταν Φεγγάρι του Λύκου. Του Φεβρουαρίου λέγεται Φεγγάρι του Χιονιού, του Μαρτίου Φεγγάρι του Σκουληκιού (τότε εμφανίζονται τα πρώτα πτηνά που τρέφονται με σκουλήκια), του Απριλίου καλείται Ροζ Φεγγάρι από ένα μικρό λουλούδι που ανθίζει στη Βόρεια Αμερική και του Μαΐου λέγεται Φεγγάρι του Λουλουδιού, αφού τότε η φύση είναι σε πλήρη άνθιση.


Τον Ιούνιο ανατέλλει το Φεγγάρι της Φράουλας, από τη συγκομιδή των φρούτων, του Ιουλίου λέγεται Φεγγάρι της Αστραπής, από τις δυνατές καλοκαιρινές μπόρες, του Αυγούστου Φεγγάρι του Οξύρρυγχου, του Οκτώβρη Φεγγάρι των Κυνηγών, του Νοέμβρη Παγωμένο Φεγγάρι και του Δεκέμβρη Κρύο Φεγγάρι.

Πηγή