Τέσσερις «χρυσές» συμβουλές για να μειώσετε τα έξοδα στο Σούπερ Μάρκετ - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Τέσσερις «χρυσές» συμβουλές για να μειώσετε τα έξοδα στο Σούπερ Μάρκετ


 Οι στρατηγικές που προτείνονται θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε όλα τα μέρη του κόσμου

Παγκόσμιο είναι το πρόβλημα με τον πληθωρισμό, καθώς ο λογαριασμός του σούπερ μάρκετ συνεχώς ανεβαίνει, όπως αναφέρει και το δημοσίευμα του CNBC που αφορά την ακρίβεια στις ΗΠΑ. Μάλιστα, δίνει συμβουλές για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τους καταναλωτές. Οι στρατηγικές που προτείνονται θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου και θεωρούνται... χρυσές για να μειωθούν τα έξοδα.


Όπως αναφέρεται στο άρθρο οι λογαριασμοί αυξάνονται επειδή οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται κατακόρυφα, με τα τελευταία στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ να δείχνουν αύξηση 7,4% μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022. Το κόστος του μπέικον έχει αυξηθεί κατά 18% και του φυστικοβούτυρου κατά 15% ενώ δεν είναι σαφές πότε θα υποχωρήσει η άνοδος, επισημαίνεται στην ΕΡΤ.


Οι στρατηγικές των ειδικών που θα σας βοηθήσουν να κάνετε οικονομία στο σούπερ μάρκετ:


1. Γεμίστε το ντουλάπι σας με τα βασικά


Η κουζίνα σας πρέπει να είναι εφοδιασμένη με ορισμένα βασικά τρόφιμα, όπως αυγά, ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, ντομάτες σε κονσέρβα, κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα, κρεμμύδια και πατάτες, λέει η Leanne Brown, συγγραφέας του βιβλίου μαγειρικής Good Enough.


Πολλά γεύματα μπορούν να παρασκευαστούν μόνο με αυτά τα συστατικά και χρησιμεύουν ως βάση για αμέτρητα άλλα, που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται να αγοράζετε ισάριθμα νέα προϊόντα κάθε εβδομάδα.


Εάν έχετε τον χώρο, λένε οι ειδικοί, σκεφτείτε να αγοράσετε αυτά τα προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες για να μειώσετε ακόμη περισσότερο το κόστος.


2. Προετοιμαστείτε πριν τις αγορές σας


Μην πάτε στο σούπερ μάρκετ χωρίς μια λίστα και μερικές ιδέες για το τι θα μαγειρέψετε για την εβδομάδα, σημειώνει η Brown.


«Ο προγραμματισμός γευμάτων σίγουρα μειώνει το κόστος», τονίζει και προσθέτει «αν τον τηρήσεις, δεν σπαταλάτε τα τρόφιμα που αγοράσατε χωρίς σχέδιο».


Ενώ προγραμματίζετε τα πιάτα σας για την εβδομάδα, προσπαθήστε να σκεφτείτε συνταγές που μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό, πρόσθεσε. Για παράδειγμα, μια κατσαρόλα με τσίλι μπορεί αργότερα να χρησιμοποιηθεί για να γεμίσει μπουρίτο ή ως επικαλύψη νάτσος.


Μπορείτε να αποφασίσετε ότι η επαναλαμβανόμενη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών είναι λυπηρή ή μονότονη ή – όπως πολλά άλλα με τη ζωή – μπορείτε να επιλέξετε να το δείτε με πιο θετική ματιά.


«Το να τρώτε το ίδιο πρωινό κάθε μέρα για μια εβδομάδα μπορεί να είναι πραγματικά ανακουφιστικό και να απλοποιήσει τα πράγματα τόσο για το πορτοφόλι σας όσο και για τη λήψη αποφάσεων», αναφέρει η συγγραφέας. «Τότε μπορείς να κάνεις κάτι άλλο την επόμενη εβδομάδα, ώστε να μην βαριέσαι».


Η λίστα σας για το σούπερ μάρκετ σας πιθανότατα δεν θα αποτρέψει όλες τις παρορμητικές σας αγορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνετε μία. «Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να τις αποφύγετε, αυτό είναι υπέροχο», λέει ο Μπράουν. «Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την τελειότητα» επισημαίνει. Η ίδια μάλιστα σχεδιάζει σκόπιμα να αγοράσει ένα ή δύο πράγματα εκτός της λίστα της.


3. Εντοπίστε τις καλύτερες προσφορές


Μπορείτε συνήθως να ψάξετε για εκπτώσεις στον ιστότοπο ή την εφαρμογή ενός σούπερ μάρκετ ή να τις βρείτε καταχωρημένες στο κατάστημα λιανικής, λένε οι ειδικοί.


Ρίξτε μια ματιά στη λίστα σας σας προτού αποφασίσετε πού θα κάνετε τις αγορές σας, δηλώνει η Erin Clarke, συγγραφέας του The Well Plated Cookbook. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να βρείτε το κατάστημα που προσφέρει τις καλύτερες τιμές για τα συγκεκριμένα είδη που ψάχνετε.


“Εάν κάνετε ένα ταξίδι με πολλά προϊόντα, αναζητήστε ένα κατάστημα με συχνές πωλήσεις προϊόντων”, σημειώνει η Clarke. «Αν αγοράζετε αγαθά που μένουν στο ράφι, επιλέξτε ένα κατάστημα που έχει καλύτερες τιμές σε αυτά, ακόμα κι αν άλλα είδη, όπως τα προϊόντα, κοστίζουν περισσότερο».


4. Τροποποιήστε το μενού σας


Το κρέας και τα γαλακτοκομικά τείνουν να είναι τα πιο ακριβά είδη στο σούπερ μάρκετ, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Ως απάντηση, στοχεύστε να φτιάξετε περισσότερα γεύματα που δεν βασίζονται.


«Η χρήση του κρέατος με μέτρο ως γεύση, όπως η προσθήκη λίγου μπέικον σε ένα ριζότο μανιταριών, είναι πιο οικονομική», είπε. Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος σας βοηθά επίσης να μειώσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα, τονίζει μεταξύ άλλων η Leanne Brown.


Η αγορά τροφίμων με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπορεί να μειώσει όλες τις μετακινήσεις σας στο σούπερ μάρκετ. «Το λάχανο, τα καρότα, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα παντζάρια μπορούν να διαρκέσουν για δύο εβδομάδες ή περισσότερο όταν φυλάσσονται στο συρτάρι λαχανικών του ψυγείου», σύμφωνα με την Clarke.


Το να καθυστερείς την επιστροφή σου είναι πάντα καλό για το πορτοφόλι σου, είπε.


«Κάθε φορά που μπαίνεις στο κατάστημα, αυτή είναι μια ευκαιρία για παρορμητικές αγορές που ανεβάζουν τον λογαριασμό», είπε.


Γενικά όλος ο κόσμος προβληματίζεται με την τροπή που έχει πάρει η ακρίβεια, κάτι που συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Πηγή