Τις τελευταίες δεκαετίες το εργασιακό σκηνικό στα Σώματα Ασφαλείας έχει αλλάξει δίνοντας ίσες ευκαιρίες και στις γυναίκες και πρωτεύοντα ρόλο σε όλες τις κοινωνικές βαθμίδες. Γυναίκες στην οικογένεια, στην εργασία, στις επιχειρήσεις και στην πολιτική. Οι ηγετικές θέσεις είναι πλέον ανοιχτές όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στα Σώματα Ασφαλείας, στις Ένοπλες Δυνάμεις και σε όλους τους φορείς.
Η οικογένεια και οι υποχρεώσεις που συνεπάγονται από αυτή, ίσως κάποιες φορές να αποτελούν εμπόδιο στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους, όμως πλέον είναι αρκετές που βρίσκουν τον τρόπο ανέλιξης και απολαμβάνουν τον απόλυτο σεβασμό των συναδέλφων τους. Θέματα σεξισμού έχουν υπάρξει και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά μειώνονται ραγδαία χρόνο με το χρόνο.
Ένας χώρος ιδιαίτερος και με βαθμίδες δυσκολίας, καθώς μπορεί π.χ να βρεθεί σε ένα σκάφος που κάνει αποτροπή εισόδου μεταναστών-προσφύγων σε μια βάρκα γεμάτη παιδιά, αφορά τις γυναίκες που υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα.
«Το 1919 ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα όμως η εισαγωγή γυναικών έγινε 61 χρόνια μετά την ίδρυσή του και 11 χρόνια μετά από την αντίστοιχη εισαγωγή γυναικών στην Ελληνική Αστυνομία. Η ημερομηνία της πρώτης κατάταξης Γυναίκας στο Λιμενικό Σώμα είναι η 01-09-1980 με τον βαθμό του Λιμενοφύλακα. Τις πρώτες γυναίκες Αξιωματικούς κατέταξε το Σώμα με το βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου και ως Τεχνικούς την 14-05-1985 και την πρώτη Υπαξιωματικό Λ.Σ. κατέταξε την 20-11-1995. Έκτοτε, ολοένα και περισσότερες γυναίκες εισάγονται στις τάξεις του Λ.Σ. καταλαμβάνοντας σταδιακά θέσεις Τμηματαρχών, Διευθυντών, ενώ παράλληλα στην Περιφέρεια διατελούν ως Προϊστάμενοι Λιμενικών Αρχών και Υπηρεσιών ή ακόμη και Διοικητές Περιφερειακών Διοικήσεων Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. δουλεύοντας κάτω από ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες με ρόλο ισότιμο των ανδρών». (πηγή Λιμενική Ρότα).
Οι γυναίκες στο Λ.Σ. αλλά και σε όλα τα Σώματα ασφαλείας, έχουν καταφέρει να καταρρίψουν όλα τα στερεότυπα, εργάζονται ισάξια με τους άνδρες, ενώ το θηλυκό μυαλό ίσως να τους δίνει και κάποιο προβάδισμα αποτελεσματικότητας και πρακτικότητας.
Οι δυσκολίες σαφέστατα πολλές, ειδικά για εκείνες που βρίσκονται στα πλωτά μέσα και έρχονται πολλές φορές αντιμέτωπες με το θάνατο ή ακόμα και τη ζωή καθώς στα ακριτικά νησιά πολλές φορές έχουν κληθεί να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Άλλωστε αυτό είναι και το καθήκον τους, η σωτηρία κάθε ανθρώπου που κινδυνεύει.
Πρόσφατα στη Σάμο το θήλυ προσωπικό του Λ.Σ. τιμήθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος Σάμου ο «ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΑΧΑΝΑΣ» για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δύο κυρίες του Λιμενικού Σώματος που υπηρετούν στη Σάμο, οι Ανθυποπλοίαρχοι Ρουχίτσα Ευσταθία και Καπέτα Κωνσταντίνα και στο πρόσωπό τους τιμήθηκαν όλες οι γυναίκες που δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες κάποιες φορές, ειδικά με την αύξηση του μεταναστευτικού κύματος που έχει δώσει επιπρόσθετα προβλήματα στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητα τους.