Ηρακλειά: Το νησί που πας διακοπές αν θες την απόλυτη χαλάρωση - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Ηρακλειά: Το νησί που πας διακοπές αν θες την απόλυτη χαλάρωση


 Αν ψάχνεις να βρεις ένα νησί για ήρεμες διακοπές, χωρίς πολύ κόσμο και βαβούρα αλλά όμορφες παραλίες, χαλάρωση και φιλόξενους κατοίκους τότε η Ηρακλειά είναι μάλλον αυτό που ψάχνεις. Βρεθήκαμε εκεί το περσινό καλοκαίρι και ξεχάσαμε λέξεις όπως κίνηση, ταξί, τράπεζες, βαβούρα…  Με το που πατάς το πόδι σου στο νησί, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εξοικειωθείς με την απαράμιλλη ομορφιά της και την απλότητά της. Μπαίνεις στον χαλαρό ρυθμό των κατοίκων και ετοιμάζεσαι για τις διακοπές που θα σου αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεσαι.

Ηρακλειά, το νησί της χαλάρωσης

Ας ξεκινήσουμε με μια γεωγραφική προσέγγιση καθώς υπάρχει πιθανότητα να μην ξέρεις καν πού βρίσκεται αυτό το όμορφο νησί. Μεταξύ της Νάξου και της Αμοργού, βρίσκονται οι λεγόμενες Μικρές Κυκλάδες. Είναι ένα σύμπλεγμα μικρών αλλά όμορφων νησιών. Αυτά τα μικρά νησιά ναι μεν δεν είναι ιδιαίτερα τουριστικά, αλλά από την άλλη γι’ αυτό διατηρούν αυτή την ομορφιά και την ηρεμία. Είναι αυτό που λέμε για τους πιο ψαγμένους. Αυτούς που δε θέλουν τυποποιημένες διακοπές με πολύ κόσμο και ουρές ακόμη και για όταν θέλουν να αγοράσουν ακόμη και μια μπάλα παγωτό.

Η Ηρακλειά αποτελεί, λοιπόν, το δυτικότερο νησί του συμπλέγματος. Έχει μόνο δύο οικισμούς, την Παναγία ή Χώρα και τον Άγιο Γεώργιο. Τον δεύτερο θα τον γνωρίσεις από την αρχή καθώς εκεί βρίσκεται το λιμάνι του νησιού.

Η Ηρακλειά απευθύνεται σε σένα αν θες να ζήσεις μερικές μέρες αυθεντικής νησιώτικης ζωής. Μόλις κατεβήκαμε από το πλοίο, εμείς συνειδητοποιήσαμε ότι στο νησί αυτό ο χρόνος δεν έχει καμία χρησιμότητα.

Η Ηρακλειά φημίζεται επίσης και για την εναλλακτική πλευρά της. Είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της πεζοπορίας, αφού αναμφίβολα μπορείς να την περπατήσεις όλη άνετα. αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία θυμίσου μας και πάρε το μονοπάτι που οδηγεί στο Κάστρο πάνω από το Λιβάδι.

Πρακτικά τι θα δεις στην Ηρακλειά; Μπλε, άσπρο και άγρια τοπία σε έναν μοναδικό συνδυασμό. Στα συν ότι η θέα από πολλά σημεία σε ταξιδεύει στις γειτονικές Μικρές Κυκλάδες.

Οι παραλίες του νησιού

Οι παραλίες που έχει η Ηρακλειά δεν είναι πολλές αλλά όλοι όσοι έχουν πάει παραδέχονται ότι είναι άκρως εντυπωσιακές. (Και εμείς μαζί!) Πρώτα – πρώτα η παραλία του Αγίου Γεωργίου, η οποία είναι και η πρώτη που βλέπεις φτάνοντας στο λιμάνι του νησιού. Απόλαυσε τη σκιά των δέντρων και άκου τα τζιτζίκια και το κύμα ανενόχλητος. Η δεύτερη ασφαλής και κοντινή επιλογή είναι η παραλία του Λιβαδιού. Προτίμησέ την ειδικά αν πηγαίνεις μαζί με την οικογένεια.

Μια άλλη γνωστή αλλά μικρή παραλία είναι το Τουρκοπήγαδο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία στενόμακρη παραλία με κάποιες γραφικές ψαρόβαρκες αγκυροβολημένες εκεί. Η Βορινή Σπηλιά είναι ένα άλλο μικρό διαμάντι του νησιού. Βρίσκεται πολύ κοντά στον Άγιο Γεώργιο και είναι ουσιαστικά μια αμμώδης παραλία απέραντης ομορφιάς με πεντακάθαρα νερά.

Μην ξεχάσεις

Σημαντικό αξιοθέατο στο νησί είναι το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη. Πρόκεται για μια μοναδική εμπειρία που θα ζήσεις αν αφιερώσεις 2,5 ώρες από την ημέρα σου. Αξίζει τον κόπο. Με το που μπαίνεις σκύβεις και προχωράς μπουσουλώντας για μερικά μέτρα. Μέσα στο σπήλαιο έχουν χαρτογραφηθεί περίπου 20 αίθουσες ως τώρα αλλά δε θα σου επιτραπεί να μπεις σε όλες.

Σε αυτό το νησί η έννοια της χαλάρωσης αποκτά πραγματικό νόημα. Αν το επιλέξεις θα ξέρεις ότι θα περάσεις τις πιο ήρεμες διακοπές της ζωής σου. Πολύ απλά θα έχεις μόνο τα απαραίτητα για μερικές μέρες μακριά από τεχνολογία και πολύ κόσμο. Ήλιος και θάλασσα σε έναν μοναδικό συνδυασμό. Χαλάρωση και νησί Ηρακλειά πάνε μαζί…

Πηγή