Κοινωνικός Τουρισμός - ΔΥΠΑ: Αιτήσεις από Δευτέρα με βάση ΑΦΜ - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Κοινωνικός Τουρισμός - ΔΥΠΑ: Αιτήσεις από Δευτέρα με βάση ΑΦΜ


 Κοινωνικός Τουρισμός - ΔΥΠΑ: Διακοπές με χαμηλό κόστος, έως και εντελώς δωρεάν, με επιταγές κοινωνικού τουρισμού, θα κάνουν 300.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα υποβάλλοντας αίτηση από τη Δευτέρα.


Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet στην πλατφόρμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά από Δευτέρα 3 Ιουνίου έως τις 9 Ιουνίου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των ενδιαφερόμενων δικαιούχων, ως εξής:

*Με ΑΦΜ που λήγει σε 0, αιτήσεις στις 3 και 4 Ιουνίου

*Με ΑΦΜ που λήγει σε 1, αιτήσεις στις 5 και 6 Ιουνίου

*Με ΑΦΜ που λήγει σε 2, 3, 4, αιτήσεις στις 7 Ιουνίου

*Με ΑΦΜ που λήγει σε 4, 5, 6, αιτήσεις στις 8 Ιουνίου

*Με ΑΦΜ που λήγει σε 7, 8, 9, αιτήσεις στις 9 Ιουνίου

Προσοχή: Αν δεν υποβληθούν οι αιτήσεις στις ημερομηνίες που προβλέπονται βάσει των ΑΦΜ, το δικαίωμα συμμετοχής χάνεται. Ωστόσο, όπως πληροφορήθηκε ο «Ε.Τ.» από αρμόδια πηγή, μετά τη λήξη των αιτήσεων στις 9 Ιουνίου και για μία ή δύο μέρες θα δοθεί παράταση υποβολής αιτήσεων για όλους τους ΑΦΜ.

Δικαιούχοι είναι:


Εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
Ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 1ης.1.2023 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
Ανεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το οικογενειακό εισόδημα των αιτούντων δεν μπορεί να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, ενώ για τους μακροχρόνια ανέργους (12 και άνω μήνες ανεργίας) το εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 16.000€ για τους άγαμους, τις 24.000€ για τους έγγαμους (προσαυξανόμενο κατά 5.000€ ανά τέκνο) ή τις 29.000€ για τις μονογονεϊκές οικογένειες (προσαυξανόμενο κατά 5.000€ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο).

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2024 και θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο του 2025, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 43% από πέρυσι.

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Εντελώς δωρεάν διαμονή έως 10 διανυκτερεύσεις δικαιούνται όσοι επιλέξουν διακοπές σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και Σάμο και έως 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Αννας της Β. Εύβοιας, του Εβρου και της Θεσσαλίας (εκτός των Σποράδων).

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής, τον Αύγουστο, με αντίστοιχη επιδότηση κατά 20% και για τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2024 έως 14.01.2025) και του Πάσχα (από 11.04.2025 έως 27.04.2025). Η αυξημένη επιδότηση ισχύει για όλο το χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Εβρου και της Θεσσαλίας (εκτός των Σποράδων).

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%. Για τα Ατομα με Αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Το πρόγραμμα προβλέπει ειδική μοριοδότηση για μονογονείς και για ΑμεΑ και αυξημένη μοριοδότηση για δικαιούχους με χαμηλότερο εισόδημα. Επίσης, για τα ΑμεΑ προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής κάθε χρόνο, δικαίωμα συνοδού και μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ δεν τους επιβάλλεται κύρωση αν δεν κάνουν χρήση των επιταγών τους. Για τους γονείς, προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για κάθε ανήλικο παιδί.

Φέτος, μοριοδοτούνται όσοι πολίτες δεν έχουν λάβει επιταγές στο παρελθόν ή δεν πήραν επιταγή εξαιτίας μοριοδότησης στα δύο τελευταία προγράμματα.

Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέας, αριθμός παιδιών, εισόδημα, πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα) μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο και όσοι (εκτός των ΑμεΑ) πήραν επιταγή στο πρόγραμμα 2023-24.

Τα δικαιολογητικά για τις προϋποθέσεις συμμετοχής ή τη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Σε όσες περιπτώσεις δεν είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη αναζήτηση, αυτά επισυνάπτονται στις αιτήσεις από τους συμμετέχοντες.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ

-Παράδειγμα 1: 4μελής οικογένεια επιλέγει να μείνει στην Κρήτη από 1ης.7.2024 σε ξενοδοχείο 5 αστέρων με πρωινό για 6 διανυκτερεύσεις.

Θα πάρει επιδότηση για το ξενοδοχείο 840€ (4 άτομα Χ 6 διανυκτερεύσεις Χ 35€).

Για τα ακτοπλοϊκά με τιμή 100€ μετ’ επιστροφής, 200€ (50 Χ 4).

Σύνολο: 1.040€.

Αν η διαμονή ορισθεί τον Αύγουστο, η επιδότηση θα είναι προσαυξημένη κατά 20% και θα διαμορφωθεί στα 1.008€ για το ξενοδοχείο (42€ Χ 4 άτομα Χ 6 διανυκτερεύσεις).

-Παράδειγμα 2: 4μελής οικογένεια επιλέγει για τη διαμονή τη Βόρεια Εύβοια, για την ίδια κατηγορία ξενοδοχείου, για 12 διανυκτερεύσεις.

Θα πάρει επιδότηση 2.688€ (56€ Χ 4 άτομα Χ 12 διανυκτερεύσεις).

Αν επιλέξει να μείνει σε ξενοδοχείο 3 αστέρων, θα πάρει επιδότηση 2.064€ (43€ Χ 4 άτομα Χ 12 διανυκτερεύσεις).


Πηγή: eleftherostypos.gr