«Athens Flying Week»: Δύο παγκόσμιας εμβέλειας «σταρ» και τα αεροσκάφη Rafale -Οσα θα δούμε στο φετινό σόου - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

«Athens Flying Week»: Δύο παγκόσμιας εμβέλειας «σταρ» και τα αεροσκάφη Rafale -Οσα θα δούμε στο φετινό σόου


 Δύο παγκόσμιας εμβέλειας «σταρ» θα δώσουν το «παρών» στη φετινή «Athens Flying Week», που έχει ήδη έτοιμο το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός της και δίνει ραντεβού με 20.000 λάτρεις της Αεροπορίας στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου.


«Το φετινό σόου έχει την πολύ μεγάλη χαρά και τιμή να δείξει πρώτο στο ελληνικό κοινό τι μπορεί να κάνει ένα αεροσκάφος Rafale όπως αυτά που αγόρασε η Ελλάδα για την Πολεμική Αεροπορία, φέρνοντας το γαλλικό Rafale Demo να κάνει την επίδειξη του. Να δείξει στην ουσία όλες τις πτητικές δυνατότητες του συγκεκριμένου αεροσκάφους, κάτι που κάθε ελληνική οικογένεια θα ήθελε να δει» ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Athens Flying Week, Παναγιώτης Ποδηματάς.


Πέρα όμως από την συγκεκριμένη ειδική ομάδα της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, την τιμητική του θα έχει και το άρτι αφιχθέν ανακατασκευασμένο «Supermarine Spitfire MJ755», που επιστρέφει στους ελληνικούς ουρανούς μετά από 68 χρόνια, χάρη στην προσπάθεια και την υποστήριξη του Ιδρύματος «Ίκαρος». «Είναι μια συγκλονιστική στιγμή η συμμετοχή του συγκεκριμένου ιστορικού καταδιωκτικού, αφού πάνω από το κοινό θα πραγματοποιήσει του ίδιους ακριβώς ελιγμούς που πραγματοποιούσε όταν μαχόταν στους αιθέρες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πάλι στο ίδιο αεροδρόμιο, αυτό της Τανάγρας! Είναι κάτι μοναδικό, ανατριχιαστικό, συγκλονιστικό» σημειώνει ο κ.Ποδηματάς που εξηγεί πως στόχος είναι το θρυλικό Spitfire να πετάξει και σε σχηματισμό με νέα, σύγχρονα μαχητικά στον αέρα.


Το «παρών» θα δώσουν όμως, όπως εξήγησε ο κ.Ποδηματάς, με εντυπωσιακό τρόπο και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. «Το F-16 "Ζεύς", ο T-6 "Δαίδαλος", τα μαχητικά "Phantom F-4" της Ελλάδας, η Αεροπορία Στρατού, το Ναυτικό θα είναι στην Τανάγρα, ενώ πολύ μεγάλη συμμετοχή θα έχουν φέτος και οι Ειδικές Δυνάμεις του ΓΕΕΘΑ με μια εντυπωσιακή έκθεση-παρουσία» πρόσθεσε και τόνισε πως σημαντική θα είναι και η συμμετοχή πρωταθλητών της Αεροπορίας παγκόσμιας κλάσης από πολλές χώρες.


Τον βασικό σκελετό των συμμετεχόντων συμπληρώνουν η παρουσία της Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και το παγκόσμιας κλάσης ακροβατικό σμήνος «Patrouille de France», που θα βρεθεί στον αέρα σε εντυπωσιακές επιδείξεις συγχρονισμού και ακρίβειας μαζί με το αντίστοιχο τους Σαουδικής Αραβίας, τους «Saudi Hawks», με τους οποίους η Οργανωτική Επιτροπή βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία, ενώ οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει και με άλλα ακροβατικά σμήνη.


Από τις διεθνείς συμμετοχές στο διεθνές Air Show ξεχωρίζει ακόμη, με τους συγκλονιστικούς ελιγμούς του, το F-16 από τη Δανία, όπως και αντίστοιχο από την Πολωνία, ενώ και πτητικές συμμετοχές - έκπληξη θα περιμένουν τους θεατές συνδυαστικά με τα μαχητικά F-15 SA και Tornado από τη Σαουδική Αραβία, που θα βρίσκονται στους χώρους της εκδήλωσης.


Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες με τις οποίες θα διεξαχθούν οι επιδείξεις, αυτές -σύμφωνα με τον κ.Ποδηματά- θα διεξαχθούν με υγειονομικούς κανόνες εισόδου στην εκδήλωση. Θα υπάρχει «Ζώνη 1» μόνο για εμβολιασμένους επισκέπτες, «Ζώνη 2» που θα είναι μεικτός χώρος με διενέργεια PCR ή rapid test 48 ώρες πριν, αλλά και Ζώνη VVIP/VIP μόνο για εμβολιασμένους επισκέπτες.


Στην φετινή Athens Flying Week έχει οριστεί στα 10.000 άτομα το μέγιστο όριο επισκεπτών με ταυτόχρονη παρουσία ανά ώρα επιδείξεων, με 5.000 εξ αυτών να είναι καθήμενοι, ενώ θα υπάρχει ξεχωριστή είσοδος των οχημάτων από τρεις ξεχωριστές πύλες εισόδου, όπου και θα γίνεται ο έλεγχος των παραπάνω.


Το εισιτήριο είναι αποκλειστικά ηλεκτρονικό με προκαθορισμένη ώρα προσέλευσης και μέχρι μία είσοδο εφάπαξ, θα λειτουργούν σημεία αντισηψίας και απολύμανσης, θα υπάρχει σύστημα καταμέτρησης ατόμων και η απόσταση μεταξύ των καθισμάτων έχει καθοριστεί στο 1,5 μέτρο. Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική.


«Ειδικά για όσους θα φτάσουν από τη Βόρεια Ελλάδα θα υπάρχει ξεχωριστή είσοδος για να μπουν απευθείας στο αεροδρόμιο της Τανάγρας μετά από μια οδική διαδρομή περί τις τρεις ώρες, π.χ από τη Θεσσαλονίκη. Για δύο ημέρες ετοιμάζεται ένα καταπληκτικό πεντάωρο σόου, που αξίζει τον κόπο επισκέπτες από όλη την Ελλάδα να γνωρίσουν» καταλήγει ο κ.Ποδηματάς.

Πηγή