10+1 ολοκαίνουργια λογοτεχνικά βιβλία που θα κάνουν το φθινόπωρο πιο απολαυστικό - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

10+1 ολοκαίνουργια λογοτεχνικά βιβλία που θα κάνουν το φθινόπωρο πιο απολαυστικό


 Μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων που θα κάνουν τις νύχτες μας πιο συναρπαστικές. Ξεχωρίσαμε από τις νέες κυκλοφορίες τους πιο δυνατούς τίτλους, τα βιβλία που μονοπωλούν αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον των πιο ενημερωμένων βιβλιοφάγων. 

Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τις μέρες μας, τα πιο συναρπαστικά βιβλία μυθοπλασίας θα μας ταξιδέψουν σελίδα σελίδα στις ατραπούς της Ιστορίας, σε εκείνες τις στιγμές που ο άνθρωπος σαρώνεται από γεγονότα που τον υπερβαίνουν και συνειδητοποιεί ότι ο μόνος τρόπος να επιβιώσει είναι να αφηγηθεί όσα έζησε. Η ζωή του κοριτσιού που έγινε η Πυθία στο Μαντείο των Δελφών, η Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από τα μάτια ενός ευφυούς λιποτάκτη, η ταραγμένη Αμερική με τις κοινωνικές συγκρούσεις της δεκαετίας του '60, η Αργεντινή στα χρόνια της αιμοσταγούς δικτατορίας του Βιδέλα, η δολοφονία του Τζον Λένον στη Νέα Υόρκη του '80, η επαρχία της Κολομβίας που δονείται από την ένοπλη βία και ο ψηφιακός κόσμος του σήμερα που τα αλλάζει όλα, είναι μονάχα οι αφορμές για να βυθιστούμε στον απολαυστικό κόσμο της λογοτεχνίας και αυτό το φθινόπωρο.




Πρόσωπα σε απόγνωση, Paula Fox, εκδ. Gutenberg

Ένα δυνατό μυθιστόρημα με φόντο την ταραγμένη Αμερική της δεκαετίας του '60, το οποίο λάτρεψαν ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας και ο Τζόναθαν Φράνζεν. Ένα ευκατάστατο ζευγάρι, ο Ότο και η Σόφη Μπέντγουντ, αποφασίζουν να ανακαινίσουν το σπίτι τους στο Μπρούκλιν και να αγοράσουν ένα καινούριο πολυτελές αυτοκίνητο, παρά το γεγονός ότι στη γειτονιά τους οι κοινωνικές συγκρούσεις και οι βιαιοπραγίες είναι καθημερινό φαινόμενο. Τη ζωή τους όμως θα ανατρέψει όχι η κοινωνική αναταραχή αλλά το δάγκωμα μιας λυσσασμένης γάτας που θα φέρει στην επιφάνεια τις ρωγμές του φαινομενικά ευτυχισμένου γάμου τους.


Οι τελευταίες μέρες του Τζον Λένον, James Patterson, εκδ. Δίχτυ

Ένα βιβλίο που ρίχνει φως στην υπόθεση δολοφονίας του σταρ των Beatles, Τζον Λένον. Με την εμπειρία ενός δυνατού συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας, ο Τζειμς Πάτερσον αφηγείται τις τελευταίες μέρες ενός θρύλου της μουσικής πριν αυτός δολοφονηθεί από έναν επικίνδυνο θαυμαστή του. Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, καλοκαίρι του 1980, δέκα χρόνια μετά τη διάλυση των Beatles, και ο Τζον Λένον πειραματίζεται μουσικά και ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει νέο σόλο άλμπουμ, έχοντας υπογράψει συμβόλαιο με μία νέα δισκογραφική. Όλα αυτά τα χρόνια ένας εμμονικός φαν του, ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν, πιστεύοντας ότι ο Λένον ξεγέλασε το κοινό του, μη μπορώντας να του συγχωρήσει ότι διέλυσε το συγκρότημα που λάτρευε, τον παρακολουθεί στενά και εξυφαίνει ένα σχέδιο για την εκτέλεσή του, το οποίο θα θέσει σε εφαρμογή στις 8 Δεκεμβρίου του 1980.


Διπλή γλώσσα, William Golding, εκδ. Διόπτρα

Το τελευταίο βιβλίο που έγραψε ο Νομπελίστας συγγραφέας Γουίλιαμ Γκόλντινγκ εξιστορεί τη ζωή ενός χαρισματικού κοριτσιού, της Αριήκης, που είχε αφιερώσει όλη της ζωή για να υπηρετεί τον Απόλλωνα. Μικρή έφυγε από το σπίτι της γιατί τη θεωρούσαν βάρος οι γονείς της, επειδή ήταν τόσο άσχημη που πίστευαν ότι δεν θα μπορούσαν να την παντρέψουν. Της έδωσε καταφύγιο ο αρχιερέας των Δελφών, ο Ιωνίδης και έτσι η Αριήκη έγινε η Πυθία του Μαντείου. Όταν η Αριήκη πια αφηγείται τη ζωή της είναι μια ανήμπορη ηλικιωμένη γυναίκα και το Μαντείο των Δελφών όπως και ολόκληρη η Αρχαία Ελλάδα έχει παρακμάσει και είναι έτοιμη να αφομοιωθεί στην αχανή Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.


Η πόλη της καταχνιάς, Carlos Ruiz-Zafon, εκδ. Ψυχογιός

Έντεκα ιστορίες αφιερωμένες στο κοινό που λάτρεψε την τετραλογία «Το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων», περιλαμβάνονται σε αυτή τη συλλογή διηγημάτων του σπουδαίου Ισπανού συγγραφέα που έφυγε από τη ζωή στις 19 Ιουνίου του 2020. Μυθικές βιβλιοθήκες που μέσα σε αυτή ο χρόνος δεν θα έχει καμία βαρύτητα, παιδικοί έρωτες που γίνονται βιβλία, ένα μαγικό βιβλίο του Θερβάντες που κάθε σελίδα του θα παρατείνει τη ζωή της αγαπημένης του κι ένα μυστηριώδες ταξίδι του θρυλικού αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί στη Νέα Υόρκη, είναι μερικές από αυτές τις συναρπαστικές ιστορίες από έναν αξέχαστο παραμυθά της εποχής μας.


Χρώματα του αποχαιρετισμού, Bernhard Schlink, εκδ. Κριτική

Υπάρχουν αποχαιρετισμοί που συνθλίβουν και αποχαιρετισμοί που απελευθερώνουν. Όλοι αποτελούν το κοινό νήμα που ενώνει τις εννέα διαφορετικές ιστορίες του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα που αγαπήθηκε πολύ με το συγκλονιστικό βιβλίο «Διαβάζοντας στη Χάννα». Μια συλλογή διηγημάτων για το πιο δύσκολο πράγμα στη ζωή: τον αποχωρισμό και την απώλεια.


Ο Τζίμης στην Κυψέλη, Χρήστος Χωμενίδης, εκδ. Πατάκη

Ένα μυθιστόρημα που μιλά για όλα όσα μας προβληματίζουν σε έναν ψηφιακό κόσμο που αλλάζει ραγδαία, αποκτά νέες συνήθειες, χτίζει την καθημερινότητά του γύρω από τα Social Media που έχουν πλέον σαρώσει τα πάντα και εμμονικά αναπαράγει και συντηρεί μια ολοένα και διογκούμενη κουλτούρα αυτολύπησης και οργής. Ο Χρήστος Χωμενίδης αφηγείται την ιστορία του Τζίμη Παπιδάκη, ενός αναλογικού ανθρώπου που έρχεται αντιμέτωπος με την υστερία της νέας ψηφιακής ζωής. O 60χρονος μπον βιβέρ Τζίμης, κληρονόμος ενός θεάτρου στη Φωκίωνος Νέγρη βρίσκεται αντιμέτωπος με τη λαίπλαπα των fake news, των τρολ και του διαδικτυακού όχλου. 




Ταξίδι μέσα σε μια σταγόνα αίμα, Daniel Ferreira, εκδ. Καστανιώτης

Κατά τη διάρκεια μιας γιορτής σε ένα μικρό χωριό της Κολομβίας κι ενώ οι ανυποψίαστοι κάτοικοι ετοιμάζονται να εκλέξουν τη βασίλισσα της ομορφιάς στο ετήσιο καρναβάλι τους, μια ομάδα ένοπλων κουκουλοφόρων, παραστρατιωτικών έρχεται και σπέρνει το θάνατο. Το καρναβάλι καταλήγει σε λουτρό αίματος όπου «τρεις χιλιάδες φυσίγγια και μισή εκατοντάδα πτώματα κείτονται στο κέντρο του συνοικισμού, υποφωτισμένου απ' την τελευταία αναλαμπή του λυκόφωτος». Ο Ντανιέλ Φερέιρα με τη συναρπαστική πένα του αφηγείται τα γεγονότα αυτά αλλά και όσα ακολουθούν, υπό το πρίσμα πέντε διαφορετικών χαρακτήρων.


Η Μεγάλη Ιδέα, Anton Beraber, εκδ. Πόλις

Ένας ταλαντούχος νεαρός Παριζιάνος, γεννημένος το 1987, με μια έξυπνη ιδιαίτερη γραφή προσεγγίζει ένα πολύ σκληρό για εμάς τους Έλληνες, ιστορικό γεγονός όπως η Μικρασιατική Καταστροφή. Ο αφηγητής του, ένας φοιτητής που τη δεκαετία του '70 γράφει τη διατριβή του μελετά τη ζωή του Σαούλ Καλογιάννη, ενός στρατιώτη που έζησε τα γεγονότα της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ενός λιποτάκτη που ήταν χαρισματικός σαν άγγελος και δαίμονας μαζί και έζησε τη δική του Οδύσσεια σε μια Ελλάδα που ανακαλύπτει με το χειρότερο τρόπο «ότι η Μεγάλη Ιδέα ήταν μια ουτοπία που κατέληξε εφιάλτης», στα πέρατα της Ανατολής και τις ακτές του Νέου Κόσμου. Η έρευνα του φοιτητή για τον Καλογιάννη τον οδηγεί στο μάτι του κυκλώνα: στις φυλακές της χούντας των συνταγματαρχών, στα βουνά όπου κρύβονταν όσοι ακόμα είχαν νωπές τις μνήμες του Εμφυλίου και στην καρδιά των ταραγμένων Βαλκανίων.


Το Ολλανδέζικο σπίτι, Ann Patchett, εκδ. Δώμα

Δύο αδέρφια, η Μέιβ και ο Ντάνι Κόνροϋ, ζουν σε μια έπαυλη στα περίχωρα της Φιλαδέλφειας. Όταν η μητέρα τους εγκαταλείπει το Ολλανδέζικο Σπίτι, ο πατέρας τους τους συστήνει τη νέα του σύντροφο, την Άντρια. Η ζωή της Μέιβ και του Ντάνι αλλάζει. Τα δύο αδέρφια μεγαλώνοντας φεύγουν από το σπίτι αλλά όλη τη ζωή τους παλεύουν να επιστρέψουν σε αυτό, στην παιδική ηλικία τους πριν η οικογενειακή γαλήνη διαλυθεί. Η Αν Πάτσετ αφηγείται την ιστορία τριών γενιών μιας οικογένειας παραδίδοντας ένα δυνατό μυθιστόρημα για τη σημασία της συγχώρεσης.




Η ιστορία της Λίσι, Στίβεν Κινγκ, εκδ. Κλειδάριθμος

Η Λίσι ήταν για εικοσιπέντε χρόνια παντρεμένη με έναν διάσημο συγγραφέα μπεστ σέλερ. Όταν εκείνος πέθανε εκείνη βρέθηκε αντιμέτωπη με τους δαίμονες του άντρα της. Οι σημειώσεις που πρέπει να βάλει σε τάξη μετατρέπονται σε ένα εφιαλτικό ταξίδι, σε μια τρομακτική κατάβαση στα σκοτάδια του. Το βιβλίο έγινε mini σειρά σε σενάριο του ίδιου του Κινγκ με πρωταγωνιστές τους Julian Moore και Clive Owen.


Το πνεύμα των γονιών μου εξακολουθεί να ανυψώνεται μέσα στη βροχή Patricio Pron, εκδ. Ίκαρος

Το ταξίδι ενός νεαρού στην πατρίδα του την Αργεντινή για να αποχαιρετήσει τον πατέρα του που πεθαίνει μετατρέπεται σε μια εφιαλτική περιήγηση στο ταραγμένο παρελθόν της πατρίδας του, μιας χώρας που βίωσε τον συνεχή τρόμο μιας πολιτικής αναταραχής και μιας ανελέητης δικτατορίας. Στο γραφείο του πατέρα του ο ήρωας ανακαλύπτει χάρτες, φωτογραφίες, ντοκουμέντα που του αποκαλύπτουν την ιστορία του πατέρα του καθώς και την εμμονή που εκείνος είχε με έναν εξαφανισμένο άντρα.

Πηγή