5 ορειβατικά καταφύγια για Σαββατοκύριακο στο βουνό στην Ελλάδα: Πεζοπορίες, καθαρός αέρας, σπιτική κουζίνα - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

5 ορειβατικά καταφύγια για Σαββατοκύριακο στο βουνό στην Ελλάδα: Πεζοπορίες, καθαρός αέρας, σπιτική κουζίνα


 Σκαρφαλωμένα στα ελληνικά βουνά τα καταφύγια προσφέρουν στέγη, ζεστασιά και φανταστική θέα σε πεζοπόρους και αναρριχητές.

Δεν είναι ξενοδοχεία ή καταλύματα για να χαλαρώσει κανείς ή να γεμίσει μπαταρίες. Είναι εκεί όπου ο άνθρωπος βρίσκει ένα μέρος για να ξεκουραστεί και να συνεχίσει την πορεία του στη γνωριμία με τη φύση. Με το βουνό και όσα αυτό κρύβει. Να απολαύσει ένα ξημέρωμα διαφορετικό από τα άλλα και ένα δειλινό βλέποντας τον ουρανό σε απόσταση αναπνοής.

Οπως είπαμε, επειδή δεν πρόκειται για ξενοδοχείο, πρέπει εσείς από την πλευρά σας να έχετε μαζί οπωσδήποτε το sleeping bag σας, ενώ καθ΄όλη της διάρκεια της διαμονής σας είστε υπεύθυνοι για την καθαριότητα και την τάξη του χώρου.

Παίρνουμε, λοιπόν, τα sleeping bag μας και φεύγουμε για μερικά από τα καλύτερα ελληνικά καταφύγια. 

Τα Καταφύγια της Πάρνηθας Μπάφι & Φλαμπούρι

Στο βουνό της Πάρνηθας, πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα, βρίσκονται τα δύο καταφύγια σε απόσταση μόλις μίας ώρας από το κέντρο της Αθήνας. 

Σε ζεστούς και φιλόξενους χώρους, με μοναδική θέα, μπορείτε να γευτείτε τη σπιτική κουζίνα με χωριάτικες πίτες, ζεστά ροφήματα και πολλά άλλα νόστιμα εδέσματα. Σε συνδυασμό με τον καθαρό αέρα και την ηρεμία της φύσης, σας δίνουν την δυνατότητα να αποδράσετε από την πολύβουη πόλη και την ρουτίνα της καθημερινότητας.

To καταφύγιο Μπάνι στην Πάρνηθα

Κατόπιν συνεννόησης, ο μοναδικός Εθνικός Δρυμός της Ευρώπης που βρίσκεται τόσο κοντά πρωτεύουσα προσφέρεται για ατέλειωτες οργανωμένες πεζοπορικές διαδρομές, mountain bike, εξερεύνηση στη φύση και αναζωογόνηση μέσα στο ελατόδασος. 

Στο καταπράσινο ελατόδασος της Πάρνηθας, στη θέση Φλαμπούρι.

Όσο για τη διαμονή; Η διανυκτέρευση στό Μπάφι ή στο Φλαμπούρι, είναι σε δωμάτια με δυνατότητα φιλοξενίας από 2 εώς και 30 άτομα. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τους υπεύθυνους του καταφυγίου, στα τηλέφωνα  6983888407 (Mπάφι), 6970969560 (Φλαμπούρι).

Το καταφύγιο «Φλαμπούρι», του Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών.

Καταφύγιο Αγράφων με θέα τη λίμνη Πλαστήρα

Το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.536 μ., στην περιοχή “Καραμανώλη” Νεράιδας, Δήμου Λίμνης Πλαστήρα του Νομού Καρδίτσας. 

Πρόκειται για ένα πέτρινο κτίριο δύο ορόφων που κατασκευάσθηκε μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Τουρισμός – Πολιτισμός» του ΕΟΤ.

Το καταφύγιο έχει υπέροχη θέα στη λίμνη Ν. Πλαστήρα, ενώ η θέση του είναι σημείο εκκίνησης για τις περισσότερες πεζοπορικές διαδρομές του ορεινού όγκου των Αγράφων. Προσφέρει τις βασικές εξυπηρετήσεις (κεντρική θέρμανση, τζάκι, κουκέτες, κουβέρτες, κουζίνα, τουαλέτα, διευκολύνσεις φαγητού και μαγειρέματος), διαθέτει άνετη τραπεζαρία και μπορεί να φιλοξενήσει 24 άτομα.

Το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων.

Για να κανονίσετε τις λεπτομέρειες της διαμονής σας επικοινωνήστε με τους Βλάση Παπαθωμά και Ειρήνη Παππά στα τηλέφωνα 6988586292, 6989802742

Καταφύγιο Μ. Νικολάου, Δίρφη

Στην καρδιά της Εύβοιας, σε υψόμετρο 1.120 μέτρων πάνω στο βουνό της Δίρφης, το καταφύγιο που διαχειρίζεται ο ΕΟΣ Χαλκίδας έχει θέα προς τον Ευβοϊκό και το Αιγαίο και διαθέτει τρεις μεγάλες αίθουσες με τζάκι και εγκαταστάσεις κουζίνας. Μπορεί να φιλοξενήσει ως 50 άτομα στις κουκέτες του, παρέχοντας θέρμανση, στρώματα και κουβέρτες, ενώ υπάρχουν τέσσερις εσωτερικές τουαλέτες και δύο ντους.

Tο καταφύγιο που διαχειρίζεται ο ΕΟΣ Χαλκίδας

Σημειώστε ότι το καταφύγιο είναι προσβάσιμο μέσω χωματόδρομου μήκους 2km και μέτριας ποιότητας.  Δεν χρειάζεται τετρακίνηση, ωστόσο ένα χαμηλό ή «χαμηλωμένο» αυτοκίνητο δε θα μπορέσει να προσεγγίσει. Το ορειβατικό καταφύγιο ανοίγει μόνο κατόπιν αίτησης κράτησης, οπότε σημειώστε τα τηλέφωνα 690656356, 6977012574, 22280 25655

Καταφύγιο Βάλια Κάλντα, Ζαγόρι

Το καταφύγιο «Βάλια Κάλντα» είναι ένα διώροφο κτίριο. Στο ισόγειο του κτιρίου βρίσκονται ένας φιλόξενος και ζεστός χώρος υποδοχής και το καθιστικό. Στον πρώτο όροφο βρίσκονται οι κουκέτες, μοιρασμένες σε πέντε δωμάτια φιλοξενίας. Συνολικά, μπορούν να φιλοξενηθούν 50 άτομα και όλα τα δωμάτια είναι ευρύχωρα και άνετα. 

Το καταφύγιο «Βάλια Κάλντα»

Στο ισόγειο του καταφυγίου βρίσκεται και το εστιατόριο, το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και 100 άτομα, με τα πιάτα της ηπειρώτικης κουζίνας να μονοπωλούν το μενού. 

Το καταφύγιο Βάλια Κάλντα έρχεται να συνδέσει και να αναδείξει ουσιαστικά τρεις πολύ σημαντικούς ορειβατικούς άξονες του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου:

  • Τον άξονα Μέτσοβο - Βωβούσα - Περιβόλι.
  • Τον άξονα Βωβούσα - Δίστρατο - Βασιλίτσα.
  • Τον άξονα Μέτσοβο - Βωβούσα - Κεντρικό Ζαγόρι και σίγουρα μια διαμονή εκεί θα μείνει αξέχαστη.

Ένα απλό και λιτό οικοδόμημα που χτίστηκε με μεράκι και που έρχεται να «δέσει» με το περιβάλλον της περιοχής, όπου τα βουνά και η φύση κυριαρχούν. Άνετοι και ελκυστικοί χώροι, με τη διαμονή να γίνεται ευχάριστη και με την αναψυχή να αποκτά ουσία. Στο καταφύγιο «Βάλια Κάλντα», οι παρέες γίνονται ένα... Για να κανονίσετε τη διαμονή σας εδώ, αλλά και για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 6977314779, 6972403397, 26560 22200


Πηγή