Ποιοι προορισμοί βουλιάζουν από τουρίστες το Πάσχα - Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος

Σύλλογος Μέριμνας Λιμενικού Σώματος Αρ.Μητρώου 5253/19

Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Ποιοι προορισμοί βουλιάζουν από τουρίστες το Πάσχα


 Βούλιαξαν στην κυριολεξία οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί αυτό το Πάσχα, με τους εκδρομείς να επιλέγουν τόσο την οδική πρόσβαση, όσο και την ακτοπλοϊκή. Χθες η έξοδος από τα αστικά κέντρα κορυφώθηκε, ενώ γεμάτα αναχωρούσαν τόσο τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά, όσο και τα υπεραστικά λεωφορεία στους σταθμούς των ΚΤΕΛ.


Σύμφωνα με στοιχεία από το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, σε ηπειρωτικούς προορισμούς οι κρατήσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ξεπέρασαν το 90%. Εξίσου υψηλές πληρότητες καταγράφηκαν σε δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, αλλά και στον Αργοσαρωνικό.


Ενδεικτικά, στην Καλαμάτα, οι προ-κρατήσεις άγγιξαν το 92% στην πλατφόρμα Airbnb. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 82 τ.μ. σε απόσταση 900 μέτρων από το κέντρο της πόλης κυμαίνεται από 365€ για τρεις διανυκτερεύσεις, ενώ κατοικία 65 τ.μ. σε απόσταση 4,5 χιλ. από το κέντρο, μισθώνεται προς 296€. 


Στο Ναύπλιο οι προ-κρατήσεις αγγίζουν επίσης το 92%, με το κόστος μίσθωσης για κατοικία 90 τ.μ σε απόσταση 150 μέτρων από το κέντρο να διαμορφώνεται από 368€. Το Ναύπλιο έχει δυναμική 337 ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αυξημένη δυναμική κατά 22% σε σχέση με την περσινή χρονιά. 

Το Λεωνίδιο είναι fully booked, ενώ στην κοντινή παραλία Τυρός οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 95% με το κόστος μίσθωσης κατοικίας με 2Υ/Δ να διαμορφώνεται στα 388€ για τρεις διανυκτερεύσεις. Ο δήμος Νότιας Κυνουρίας διαθέτει τη δεδομένη χρονική στιγμή 269 ενεργά ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αυξημένη δυναμική κατά 28% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περσινής χρονιάς.


Η Μονεμβάσια κατέγραψε προ-κρατήσεις στο 100%. Η δυναμική στον κλάδο βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 220 ακίνητα σύμφωνα με την AirDNA , αυξημένη δυναμική κατά 29% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο.


Στην Καλαμπάκα, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 98%. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 70 τ.μ για τρεις διανυκτερεύσεις διαμορφώνεται από 300€. 


Στα Καλάβρυτα το κόστος μίσθωσης κατοικίας 140τμ σε απόσταση 400 μέτρων από το κέντρο, μισθώνεται προς 518€ για τρεις διανυκτερεύσεις. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 98% με τη δυναμική στον κλάδο να καταγράφει μείωση κατά 6% σε σχέση με πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο.


Στην Ναύπακτο τέλος, οι προ-κρατήσεις για ακίνητα κατάλληλα για οικογένειες ήταν τις προηγούμενες ημέρες στο 98%. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 60 τ.μ σε απόσταση 1,2χιλ από το κέντρο, διαμορφώνεται στα 530€ για τρεις διανυκτερεύσεις. 


Όσον αφορά τους νησιωτικούς προορισμούς, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Capital.gr στην Τήνο οι κρατήσεις έφταναν 85%, με το κόστος διαμονής να κυμαίνεται από 305€ για 3 διανυκτερεύσεις σε κατοικία 50τμ στη περιοχή του Αγίου Ιωάννη.


Στη Μύκονο, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 60 τ.μ στη περιοχή Φτελιά διαμορφώνεται στα 392€ για 3 διανυκτερεύσεις και στα 250€-300€ αν πρόκειται για κατοικία 18τμ-25τμ. Το κόστος μίσθωσης στη Σαντορίνη διαμορφώνεται από 272€ στη περιοχή Περίβολος για κατοικία 40 τ.μ. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 65% στα ενεργά προς μίσθωση ακίνητα στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.


Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 45 τ.μ στην Αίγινα για 3 διανυκτερεύσεις διαμορφώνεται στα 260€ και στο Αγκίστρι στα 287€ για κατοικία 53 τ.μ. Οι προ-κρατήσεις στις ενεργές κατοικίες αγγίζουν το 82% και 72% αντίστοιχα.


Στην Κέρκυρα τέλος, το κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται από 780 € στο κέντρο της πόλης και οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 90% σε κατοικίες που απέχουν 5-6 χιλιόμετρα από το κέντρο.

Πηγή